25 aprilie 2024, 3:01

149 de ani de la elaborarea Tabelului Periodic al Elementelor

Lumea chimiei nu ar fi fost niciodată la fel fără tabelul periodic al elementelor elaborat de Dimitri Mendeleev. Acesta a făcut publică descoperirea sa în urmă cu 149 de ani, chiar pe 28 octombrie. 

Cu ajutorul acelui tabel, Mendeleev a fost capabil să prezică atât existența altor elemente (pe care le-a numit eka elemente) nici măcar bănuite a exista pe vremea sa, precum și a proprietăților lor generale.

Tabelul periodic al elementelor conține toate elementele chimice, aranjate în funcție de numărul lor atomic „A” (adică după numărul de protoni dintr-un atom) și în funcție de configurația electronică și unele proprietăți chimice recurente. Acest aranjament conduce la identificarea anumitor „tendințe periodice”, astfel că elementele din aceeași grupă au proprietăți chimice asemănătoare. În general, în aceeași perioadă elementele din partea stângă sunt metale, iar cele din extremitatea dreaptă sunt nemetale, ne arată wikipedia.org .

Rândurile tabelului periodic se numesc perioade, iar coloanele se numesc grupe. Șase dintre grupe au și denumiri speciale, ca de exemplu grupa a 17-a mai poartă numele de grupa halogenilor, iar a 18-a grupă este cea a gazelor nobile. Tabelul periodic poate fi folosit pentru determinarea relațiilor dintre proprietățile elementelor, și de asemenea pentru a prezice proprietățile unor elemente noi, care urmează să fie descoperite sau sintetizate.

Sură foto: thoughtco.com

Dimitri Mendeleev

Dimitri Mendeleev s-a născut la 27 ianuarie 1834 în Tobolsk, Siberia, = fiind ultimul dintre cei 14 copii ai lui Ivan Pavlovici Mendeleev și Mariei Mendeleeva. La vârsta de 14 ani, după moartea tatălui său, Mendeleev a urmat gimnaziul în Tobolsk.

În ciuda faptului că Mendeleev a fost o personalitate științifică marcantă a timpului său, onorat de foarte multe organizații științifice din întreaga Europă, acasă, în Rusia, a fost privit cu suspiciune, ceea ce a dus la demisia sa de la catedra Universității din Sankt Petersburg în ziua de 17 august 1890.

În ultimii săi ani de activitate profesională, a creat patentul clasic al votcii rusești, cu 40% alcool. Dar printre contribuțiile sale târzii mult mai importante se numără și studierea câmpurilor petrolifere din Rusia și contribuția sa semnificativă la crearea primelor rafinării rusești.

A murit de gripă, la 73 de ani, la Sankt Petersburg.

Elementul chimic numărul 101 îi poartă numele: medndeleviuDe asemenea, un crater de pe lună îi poartă numele. Numele său a fost dat Institutului Național de Metrologie din Sankt Petersburg. 

Susră Foto: learnodo-newtonic.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol