19 aprilie 2024, 9:14

15 august – Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor

Una dintre cele mai mari sărbători creștine din an, Sfânta Maria, Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, este prăznuită în fiecare an la data de 15 august. Tot pe această dată, este sărbătorită Ziua Marinei, Maica Domnului, fiind considerată ocrotitoarea marinarilor.

Sfânta Maria Mare – obiceiuri, tradiții, superstiții

Tradiţia spune că în dimineaţa zilei de 15 august femeile mergeau la biserică unde împărţeau struguri, prune sau faguri cu miere. După ce se împărţeau fructele, femeile mergeau la cimitir pentru a tămâia mormintele.

Dacă unele obiceiuri se referă strict la femei şi la fete, nici bărbaţii nu sunt ocoliţi de păstrarea tradiţiei de Sfânta Maria. Aceştia, în data de 15, îşi schimbă pălăria cu căciula, iar cei care mai sunt văzuţi cu pălăria după această dată sunt luaţi în râs de ceilalţi săteni.

Pe de altă parte, în trecut în data de 15 august se deschidea în satul tradiţional sezonul nunţilor care ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. Tot în această zi se organizau şi târgurile şi iarmaroacele de toamnă, iar perioada dintre cele două Sântămării era considerată timp optim pentru semănăturile de toamnă.

Bătrânii satelor transilvănene cred şi în zilele noastre că, dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii, toamna va fi una lungă şi călduroasă.

Pelerinaje la lăcaşuri sfinte cu ocazia sărbătorii

Mânăstirea Nicula și Icoana Făcătoare de Minune | Sursa www.crestinortodox.ro

La Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului-Nicula din comuna Frizeşu Gherlii, judeţul Cluj, există icoana făcătoare de minuni a  Maicii Domnului cu Pruncul. La data de 15 august, în fiecare an, aici se desfăşoară cel mai important eveniment religios pentru credincioşii ortodocşi din Transilvania. Un număr impresionant de pelerini se roagă  la această icoană  făcătoare de minuni care, potrivit legendei, a lăcrimat timp de o lună, în  primăvara anului 1699. Izvoarele istorice atestă că icoana este donaţia nobilului român Ioan Lupşa.

Ziua Marinei Române 2018

Sursa www.radioiasi.ro

Pe lângă pelerinajele pe care creștinii le organizează anual la mănăstiri și biserici care poartă hramul acestui praznic, unii se îndreaptă către mare pentru a sărbători Ziua Marinei.

Această zi de sărbătoare, când marinarii de pretutindeni îi mulțumesc Sfintei Fecioare pentru ocrotire, este marcată în șapte orașe din România, și anume Cernavodă, București, Brăila, Tulcea, Mangalia, Galați, Constanța.

Sursa www.telegrafonline.ro

În porturile militare, spectatorii civili vor putea sărbători Ziua Porților Deschise. Vizitatorii vor putea urca la bordul a zeci de ambarcațiuni din  Tulcea, Mangalia și Constanța pentru a afla mai multe despre armamentul și echipamentele militare folosite.

Cei care ajung la Muzeul Național al Marinei Române din Constanța între 9:00 și 17:00 miercuri, 15 august, vor beneficia de intrare liberă. În Brăila, publicul poate vizita navele din zona falezei Dunării între 10:00 și 13:00, informează a1.ro.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol