19 aprilie 2024, 3:00

170 de ani de la apariția primului ziar necenzurat din România – „Pruncul Român”

Anul revoluţionar 1848 are o deosebită însemnătate pentru istoria noastră naţională. Pe 11 iunie 1848, la Bucureşti, sub presiunea maselor, domnitorul Gheorghe Bibescu a semnat „Proclamaţia de la Islaz”, care va deveni ulterior un act aproipat de noțiunea de Constituţie.

În aceeaşi zi a fost editat primul ziar necenzurat din istoria naţiunii române, „Pruncul Român”, care a apărut pe 12 iunie 1848. Astfel, societatea română avea să cunoască un alt element esenţial al democraţiei: libertatea tiparului.

Din dorința de a afla cât mai multe detalii despre impactul acestui fapt istoric asupra națiunii române, am luat legătura cu domnul Adrian Niculescu, conferențiar doctor universitar în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Iată ce am aflat!

Sursa rfi.ro

Bună ziua, domnule profesor! Ce a reprezentat pentru poporul român tipărirea primului ziar necenzurat din istoria națiunii?

Adrian Niculescu: Tipărirea primului ziar din istoria națiunii a însemnat că s-a făcut primul ziar liber. Se numește „Pruncul Român” și a apărut într-o zi de sâmbătă, 12 iunie 1848. Este primul ziar fără cenzură din istoria României. Reprezintă libertatea de expresie, ceea ce este fundamental pentru Revoluția din data de 11 iunie 1848. Ca și în cazul celei din 1989, această revoluție a fost o lovitură de stat militară, ceea ce înseamnă că inevitabil orice revoluție este și o lovitură militară, dar nu toate loviturile militare sunt și revoluții.

Astfel, 11 iunie, o dată mare din istoria României, va fi comemorată pe 12 iunie 2018 la Academia Română, la ora 11:00 în biblioteca mare. De asemenea, drept dovadă a acestui eveniment, există o stradă în spatele Mitropoliei din București care poartă numele de “11 iunie”, în ciuda a ceea ce au făcut comuniștii intenționat în 1948 când au declarat că este ziua confiscărilor, așa numitele naționalizări.

În timp ce se prelua puterea, Rosetti și cu asociatul său Eric Winterhalder au scos primul ziar

În baza Proclamației de la Islaz, ce a devenit lege pe 11 iunie, a fost anunțată libertatea absolută a tiparului. În aplicare a acestei legi, Rosetti a scos primul ziar a doua zi, iar titlul este de toată frumusețea: Viitorul ziar român – embrionul din care se va face un ziar durabil -„Românul”.

Pe atunci se numea „Pruncul Român” și au apărut 32 de numere, la trei zile distanță până în ziua de 11 septembrie, observându-se astfel două extreme (11 iunie-11 septembrie). Ziua de 12 ar trebui să fie Ziua Românească a Libertății fiindcă este o zi de importanță națională, care introducând libertatea presei, a dat și primul ziar care avea primul titlu pe toată pagina – Trăiască România Liberă! Ziarul are doar trei pagini deoarece a fost făcut foarte rapid, la mare viteză.

Iată cum arăta!

Sursa tiparituriromanesti.wordpress.com

Sursa tiparituriromanesti.wordpress.com

Sursa tiparituriromanesti.wordpress.com

Ziua de 11 iunie ar trebui să fie și Ziua Tricolorului

Sunt patru zile: 9 iunie este ziua Proclamației de la Islaz și se sărbătorește undeva în Oltenia, 11 iunie marchează istoria revoluției, 12 iunie este ziua primului ziar necenzurat, iar 14 iunie este decretarea drapelului național. Dintre acestea singurele date mai importantă sunt 11 iunie, respectiv 12 iunie pentru libertatea presei.

Eu aș fi de acord ca Ziua Tricolorului să fie pe data de 14 iunie. Am niște argumente pentru ca această zi să fie sărbătorită pe 24 februarie, lucru pe care l-am propus în urmă cu 20 de ani, însă nu s-a putut. În prezent, Ziua Tricolorului este sărbătorită pe data de 26 iunie. Tot pe 26 iunie 1840 a avut loc cedarea Basarabiei și mi se pare inedecvat să sărbătorim tricolorul în ziua în care aniversăm cedarea Basarabiei.

Sursa www.saceleanul.ro

Din aceste considerente mi se pare normal ca în data de 11 iunie să sărbătorim toate cele menționate. Suntem singura țara care am făcut Revoluția din 1848 și nu avem nici o zi în care să sărbătorim. Fracezii sărbătoresc pe 24 februarie, dată în care celebrează victoria, moment în care au venit și ai noștrii (Nicolae Bălcescu, Brătianu Dumitru și alții). Pe de altă parte, ungurii sărbătoresc pe 15 martie, italienii fac niște chestii spectaculoase de pe 18 până pe 23 și nu există stâlp, tramvai sau autobuz care să nu aibă steagul național pus.

Considerați că în prezent se mai practică cenzura presei?

Trăim în libertate din 22 decembrie 1989. Nu a mai existat nicio cenzură a presei după această dată.


Comentariile sunt oprite pentru acest articol