18 mai 2024, 13:38

18 sportivi reprezintă România la Festivalul Olimpic al Tineretului European

Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) Friuli Venezia Giulia a început în Italia, competiția urmând să se desfășoare în   perioada 21-28 ianuarie.

La Ceremonia de deschidere, care a avut loc în Piazza Unita D’Italia, din Trieste, drapelul României a fost purtat de biatlonista Elisabeta Duicu, în vârstă de 15 ani, de la CSŞ Dinamo Râşnov, şi de săritorul cu schiurile Mircea Jipescu, în vârstă de 16 ani, de la CSŞ Dinamo Râşnov.

Campioană națională anul trecut la individual și sprint, Elisabeta Duicu s-a clasat pe locul 13 în sezonul 2021/2022 în proba de ștafetă la Cupa IBU pentru juniori găzduită de localitatea italiană Martell.

Mircea Jipescu are deja experiența întrecerilor olimpice. Sportivul brașovean a participat și la precedenta ediție a Festivalului, găzduită anul trecut de localitatea finlandeză Vuokatti unde s-a clasat pe locurile 9, la echipe și 37, la individual.

În 2022, la Campionatele Mondiale FIS de juniori de la Zakopane, Polonia, trambulina HS 105, Jipescu a fost component al echipei României care a încheiat pe locul 11. Cel mai valoros rezultat al său la individual a fost locul 16 pe care s-a clasat la FIS Cup 2020 – Râșnov.

În martie 2020, urmând regula egalității de șanse între femei și bărbați pe care o promovează și o respectă, CIO a recomandat Comitetelor Olimpice Naționale să desemneze doi purtători de drapel la Ceremonia de Deschidere a întrecerilor Olimpice și începând cu Tokyo 2020, o fată și un băiat pot duce împreună drapelul.

Lotul României pentru FOTE

România este reprezentată de 18 sportivi la competiţia la care vor participa 46 de naţiuni şi 1.300 de sportivi.

  • Biatlon (4 sportivi): Maria Elisabeta Duicu, Andreea Nicoleta Şchiop, Horia Nicolae Urs, Nicolae Zichil; antrenori – Tudor Gîrbacea, Daniel Mazîlu;
  • Patinaj artistic (1 sportiv): Andrei Tudor Dominic; antrenor – Florent Francisco Amodio;
  • Sărituri cu schiurile (3 sportivi): Moise Alexandru Folea, Andra Maria Gheorghe, Mircea Ştefan Jipescu; antrenori – Constantin Beldea, Csaba Magdo-Nemeth;
  • Schi alpin (2 sportivi): Jennifer-Barbara Nagy-Remetean, Alexandru Matei Oancea; antrenori – Alexandru George Barbu, Viorel Sebastian Selejan;
  • Schi alpinism (3 sportivi): Alexia Maria Blajiu, Lorena-Azota Bolîndu, Tudor Zaharia Dobre; antrenori – Alexandra Petruţa Manea, Rareş Iulian Manea;
  • Schi fond (2 sportivi): Ionuţ Alexandru Costea, Maria Toma; antrenori – Iulian Grama, Costel Terciu;
  • Short track (1 sportiv): Nora Barta; antrenor Zsolt Kalamar-Kertesz;
  • Snowboarding (2 sportivi): Ştefan Lazăr, Kata Mandel; antrenor – Geza Lorant Kinda.

Românii vor concura la 8 dintre cele 14 discipline sportive din program: biatlon, patinaj artistic, schi alpin, schi alpinism, schi fond, sărituri cu schiurile, short track şi snowboard.

Programul sportivilor din echipa României îl găsiți AICI.

Competiţia din Italia, la care se aliniază sportivi cu vârste între 14 şi 18 ani, prefaţează organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă în 2026, la Milano şi Cortina d’Ampezzo.

România nu a mai câştigat o medalie la FOTE de iarnă din 2013, când organiza competiţia la Braşov şi avea un bilanţ de o medalie de aur şi două de argint.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol