21 septembrie 2023, 16:31

20 septembrie, a 558-a aniversare a Bucureștiului. Legendele din jurul întemeierii Capitalei

Miercuri, 20 septembrie se sărbătorește a 558-a aniversare a Bucureștiului, eveniment care a fost celebrat toată săptămâna trecută cu fast și multe concerte dedicate acestei zile.

Există două legende care explică întemeierea orașului, prima este legată de Bucur, pe care unii îl cred cioban, alții pescar, boier, haiduc. Această idee a fost consemnată în scris în 1761, a călugărului franciscan Blasius Kleiner. Cea de-a doua este din secolul al XVI-lea și care îl atestă pe Negru Vodă ca întemeietor la Bucureștiului (descălecatul lui Negru Vodă din secolul al XIII-lea). Primul care scrie despre acest lucru este raguzanul Luccari, după o călătorie prin Țara Românească în timpul lui Mihai Viteazul.

O atestare a fost făcută în timpul lui Mircea cel Bătrân când Bucureștiul este numit „Cetatea Noastră” (1410), însă prima atestare documentară certă a Bucureștiului datează din 1459, când prin hrisovul din 20 septembrie, domnitorul Vlad Țepeș scutește de dări și întărește dreptul de proprietate al unor locuitori. În 1900 se regăsește acest document, deteriorat, dar care conține data de 20 septembrie.

Pentru acestă aniversare, între 15 și 17 septembrie au avut loc diferite evenimente, concerte, piese de teatru dedicate zilei de 20 septembrie, cum ar fi concertul de excepție al Angelei Gheorghiu, dar și spectacolul de lumini de la iMapp.

[Sursă imagine: propertybook.ro]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol