25 mai 2024, 14:47

200 de ani de la premiera Simfoniei a noua de Beethoven. Concerte – eveniment la Ateneul Român

Prin concertele vocal-simfonice de joi, 16 mai şi vineri, 17 mai 2024, Filarmonica George Enescu sărbătoreşte împlinirea a două secole de la prima audiţie a uneia dintre cele mai importante partituri din literatura de gen: Simfonia a noua de Ludwig van Beethoven.

Cu a sa Odă a bucuriei de Friedrich Schiller ce încununează ultima mişcare, Simfonia a noua se dovedeşte a fi prima îngemănare a instrumentelor şi a vocii cântate din istoria genului.

Astăzi, prestigiul său se reflectă în faptul că Oda bucuriei a fost adoptată ca Imn al Europei, fiind recunoscută ca simbol al aspirațiilor comune de unitate și înțelegere între oameni.

Tomáš Netopil

La pupitrul Orchestrei şi Corului Filarmonicii George Enescu se va afla Tomáš Netopil.

Dirijorul ceh  Tomáš Netopil este dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii şi director artistic al Academiei Internaționale de Vară de la Kroměříž din ţara sa, iar în stagiunea 2022-2023, a sărbătorit cel de-al zecelea an în care a ocupat postul de director general muzical al Operei din Essen. În perioada 2008-2012 a activat în calitate de diretor muzical al Teatrului Național din Praga. De asemenea, muzicianul întreţine o colaborare strânsă cu Festivalul Dvořák din Praga, unde, în anul 2017, când a fost desemnat artist în rezidenţă, a susţinut atât concertul de deschidere a festivalului (alături de Filarmonica din Essen), cât şi cel de închidere (cu Wiener Symphoniker). . În 2002, Tomáš Netopil a câștigat primul concurs de dirijat Sir Georg Solti la Alte Oper Frankfurt.

Program

Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor
TOMAS NETOPIL

Program

Ludwig van Beethoven
Concertul nr. 1, în do major, pentru pian şi orchestră, op. 15

Solist
ANDREI LICAREŢ

Ludwig van Beethoven
Simfonia nr. 9, în re minor, op. 125

Solişti vocali

DIANA ŢUGUI – soprană
ROXANA CONSTANTINESCU – mezzosoprană
COSMIN IFRIM – tenor
ŞERBAN VASILE – bas

Dirijorul Corului
IOSIF ION PRUNNER

– 200 de ani de la prima audiţie

In Memoriam Elena Cernei – 100 ani de la naștere

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol