19 aprilie 2024, 2:35

2021, începe ciparea în masă a românilor. Ce conțin noile buletine

Anul următor aduce schimbări majore în ceea ce privesc cărțile de identitate. Din 2021, va fi obligatoriu ca toți românii să aibă buletin încă de la vârsta de 12 ani, iar noul act de identitate va arăta total diferit față de cele cu care ne-am obișnuit până acum. Acesta vor fi de dimensiunea unui card bancar, în care vor fi incorporate cipuri, anunță Digi24.

Aceste măsuri sunt impuse de un regulament al Uniunii Europene, care obligă autoritățile tuturor statelor să schimbe cartea de identitate până la data de 2 august 2021. Ordonanța care va aduce schimbarea a fost pusă deja în dezbatere publică.

Noile schimbări ale cărților de identitate

Prima modificare a cărților de identitate vor fi legate atât de aspectul acestora, cât și de întrebuințarea lor. Noile buletine vor fi mult mai mici decât cele actuale și vor ține locul și cardului de sănătate, prin intermediul micro-cipului care va avea o cheie o cheie criptografică cu ajutorul căruia ne vom putea autentifica în sistemul de sănătate. Pe lângă toate acestea, buletinele cu cip vor include o imagine facială, dar și două amprente.

Totodată, de anul viitor, din momentul în care platforma va fi pregătită pentru a emite buletinele, va fi obligatoriu ca toată lumea să aibă act de identitate de la vârsta de 12 ani. Mai mult decât atât, părinții care vor trimite o cerere, pot obține pentru copii și mai repede buletinele. Aceste cărți de identitate sunt prezente și în alte țări ale Uniunii Europene precum Belgia sau Germania.

Toate aceste modificări sunt prevăzute să se desfășoare în 18 luni și vor începe chiar de pe data de 2 februarie a acestui an. Acesta este ultima șansă de a duce la îndeplinire obligațiile prevăzute de regulamentul impus de Marea Britanie.

În acest moment, analiștii nu iau în considerare și posibilitatea de a nu ne putea încadra în acest termen, mai ales dacă sunt respectate toate demersurile organizate la nivelul direcției.

Cum vor putea fi folosite noile buletine

Noile cărți de identitate vor ține locul vechilor carduri de sănătate, fiind și mult mai performante decât vechile acte. Vor conține un certificat electronic de autentificare, același sistem cu cel al cradurilor de sănătate, astfel încât deținerea actualului card nu ar mai fi utilă și necesară. 

Buletinele electronice vor putea permite oamenilor autentificarea în sistemele de administrație publică de pe tot teritoriul României. Cetățenii vor putea să aibă acces la sistemele administrației chiar și când sunt plecați în străinătate, comunicarea fiind facilitată prin folosirea internetului, iar aceștia vor putea să să interacţioneze cu administraţia din România şi să solicite prestarea de servicii.

Cu toate acestea, o astfel de schimbare nu este privită cu ochi buni de toată lumea. Există numeroase voci care tratează această problemă din punct de vedere religios. În anul 2017, în urma unor discuții ample în spațiul public, s-a dezvăluit faptul că o parte considerabilă a populației nu dorește deținerea unor astfel de documente de identitate dotate cu cip.

Din acest motiv, noul act normativ include și opțiunea de a refuza noul act în favoarea celui vechi. Ceea ce trebuie menționat este că, în raport cu normele regulamentului UE, persoanele care dețin un document de identitate fără cip nu vor putea călătorii în străinătate, nici în spațiul Uniunii Europene și nu va putea folosi serviciile la distanță, mai anunță Digi24.

Sursă Foto: playtech.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE