4 iunie 2020, 20:01

2021, începe ciparea în masă a românilor. Ce conțin noile buletine

Anul următor aduce schimbări majore în ceea ce privesc cărțile de identitate. Din 2021, va fi obligatoriu ca toți românii să aibă buletin încă de la vârsta de 12 ani, iar noul act de identitate va arăta total diferit față de cele cu care ne-am obișnuit până acum. Acesta vor fi de dimensiunea unui card bancar, în care vor fi incorporate cipuri, anunță Digi24.

Aceste măsuri sunt impuse de un regulament al Uniunii Europene, care obligă autoritățile tuturor statelor să schimbe cartea de identitate până la data de 2 august 2021. Ordonanța care va aduce schimbarea a fost pusă deja în dezbatere publică.

Noile schimbări ale cărților de identitate

Prima modificare a cărților de identitate vor fi legate atât de aspectul acestora, cât și de întrebuințarea lor. Noile buletine vor fi mult mai mici decât cele actuale și vor ține locul și cardului de sănătate, prin intermediul micro-cipului care va avea o cheie o cheie criptografică cu ajutorul căruia ne vom putea autentifica în sistemul de sănătate. Pe lângă toate acestea, buletinele cu cip vor include o imagine facială, dar și două amprente.

Totodată, de anul viitor, din momentul în care platforma va fi pregătită pentru a emite buletinele, va fi obligatoriu ca toată lumea să aibă act de identitate de la vârsta de 12 ani. Mai mult decât atât, părinții care vor trimite o cerere, pot obține pentru copii și mai repede buletinele. Aceste cărți de identitate sunt prezente și în alte țări ale Uniunii Europene precum Belgia sau Germania.

Toate aceste modificări sunt prevăzute să se desfășoare în 18 luni și vor începe chiar de pe data de 2 februarie a acestui an. Acesta este ultima șansă de a duce la îndeplinire obligațiile prevăzute de regulamentul impus de Marea Britanie.

În acest moment, analiștii nu iau în considerare și posibilitatea de a nu ne putea încadra în acest termen, mai ales dacă sunt respectate toate demersurile organizate la nivelul direcției.

Cum vor putea fi folosite noile buletine

Noile cărți de identitate vor ține locul vechilor carduri de sănătate, fiind și mult mai performante decât vechile acte. Vor conține un certificat electronic de autentificare, același sistem cu cel al cradurilor de sănătate, astfel încât deținerea actualului card nu ar mai fi utilă și necesară. 

Buletinele electronice vor putea permite oamenilor autentificarea în sistemele de administrație publică de pe tot teritoriul României. Cetățenii vor putea să aibă acces la sistemele administrației chiar și când sunt plecați în străinătate, comunicarea fiind facilitată prin folosirea internetului, iar aceștia vor putea să să interacţioneze cu administraţia din România şi să solicite prestarea de servicii.

Cu toate acestea, o astfel de schimbare nu este privită cu ochi buni de toată lumea. Există numeroase voci care tratează această problemă din punct de vedere religios. În anul 2017, în urma unor discuții ample în spațiul public, s-a dezvăluit faptul că o parte considerabilă a populației nu dorește deținerea unor astfel de documente de identitate dotate cu cip.

Din acest motiv, noul act normativ include și opțiunea de a refuza noul act în favoarea celui vechi. Ceea ce trebuie menționat este că, în raport cu normele regulamentului UE, persoanele care dețin un document de identitate fără cip nu vor putea călătorii în străinătate, nici în spațiul Uniunii Europene și nu va putea folosi serviciile la distanță, mai anunță Digi24.

Sursă Foto: playtech.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

 1. Naavin

  20 ianuarie

  In legatura cu buletinul fara cip, se va folosi marcarea izotopica? Vor fi biometrice? Vor avea cod de bare sau amprente?

 2. Anca

  24 ianuarie

  Nu pot face dovada domiciliului deoarece proprietarul locuintei unde stau cu chirie refuza categoric sa im i faca CI pe adresa. Asta ce inseamna, ca eu nu numai ca nu pot primi noua CI, dar imi pierd si dreptul la cardul de sanatate?

 3. Ramona

  13 mai

  Pentru inceput ar trebui ca oamenii sa poata detine si pe cel vechi in cazul in care se blokeaza sistemul.in rest nu ma tem de tehnologie.

 4. Vlad

  21 mai

  Naavin, Sfintii Parinti au spus clar sa nu luam nici un act biometric. Nici vaccinuri sa nu ne facem, nimic. Sa nu acceptam nimic. Pur si simplu nu luati. Sa dea Dumnezeu sa putem inca sa ne facem buletine simple. Eu am vazut cum arata acele camere foto pentru buletinele cu cip, electronice. Aratau intr-o filmare la rusi. Sunt mult mai mari si au ceva in spate. Cred ca nici fire nu au. Nu as sta sa-mi ia fotografia cu asa ceva nici batut. Sa va uitati la Sarea Pamantului sa vedeti ce spun Sfintii Parinti. Si va dau un citat din Talcuire la Apocalipsa a Sfantului Ierarh Nou Mucenic Ermoghen al Tobolskului si Siberiei: „In vremurile antihristului locul idolilor va fi luat de stapanire, care va cere inchinare pentru sine, iar cel ce va respecta regulile civice ale societatii, desi fara a aduce direct vreo atingere credintei, va fi partas al acestei stapaniri.
  …Cei ce vor cunoaste legile societatii si se vor supune, chiar cu neplacere, se vor face partasi antihristului prin aceasta si vor fi lepadati de la fata Lui Dumnezeu.” Sa nu credeti ca nu suntem acum in vremea antihristului, el nu s-a aratat inca, dar acum se face numerotarea. Sa fie pregatit tot cand el vine la putere. Si veti sti ca ii aproape cand se va darama Moscheea lui Omar din Ierusalim si se construieste al treilea templu, ca acolo va fi incoronat ca imparat pe tot pamantul.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.