2 mai 2024, 18:04

“2023 este unul dintre cei mai călduroşi ani măsuraţi vreodată” (Ministrul Mediului)

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat că 2023 se va înscrie pe lista celor mai călduroşi ani măsuraţi vreodată şi a subliniat, în context, că protejarea mediului reprezintă o „responsabilitate colectivă”, în vederea unui viitor „sigur şi prosper” pentru toţi cetăţenii.

„Consultându-mă cu colegii mei de la Administraţia Naţională pentru Meteorologie, se pare că şi 2023 se va înscrie în lista celor mai călduroşi ani pe care i-am putut măsura şi evalua vreodată. Acum trei zile, pe 21 octombrie, am avut cea mai călduroasă zi, respectiv, 35 de grade în România”, a spus ministrul, în cadrul evenimentului „Schimbări climatice şi dezvoltare: perspective pentru România”, desfăşurat la Palatul Cotroceni.

Fechet a menţionat că Raportul de ţară privind clima şi dezvoltarea, realizat de către Banca Mondială în colaborare cu instituţiile statului român, reprezintă „o radiografie complexă a vulnerabilităţilor climatice ale României şi un ghid pentru politicile publice” necesare pe mai departe. Totodată, a remarcat că unele date prezentate sunt îngrijorătoare.

„Unele date prezentate sunt îngrijorătoare: inundaţiile care devin tot mai frecvente şi pun în pericol sănătatea şi bunăstarea populaţiei, valurile de căldură şi secetă care ameninţă agricultura – un sector important şi de subzistenţă pentru foarte mulţi români”, a spus ministrul.

Acesta a adăugat, însă că nu suntem „neputincioşi” în faţa acestor provocări, deoarece există soluţii şi resursele necesare pentru abordarea lor. Totodată, a făcut referire la „datoria morală” de a acţiona, subliniind că protejarea mediului reprezintă o „responsabilitate colectivă”, în vederea unui viitor „sigur şi prosper” pentru toţi cetăţenii.

Sursa TVR Info


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol