4 mai 2024, 4:44

2024: Un an al luptei între democrație și dezinformare

Rusia ne infectează de multă vreme cu o otravă compusă din povești neclare, mincinoase, cum sunt cele despre vaccinări sau migrație. Aceste relatări au devenit o componentă permanentă a dezbaterii publice, făcându-le ușor de exploatat în campaniile electorale. Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a decis să examineze îndeaproape modul în care Rusia influențează opinia publică și folosește subiecte care polarizează, pentru a diviza societatea occidentală.

Trebuie să înțelegem semnificația anului 2024, un an plin de alegeri importante, inclusiv cele pentru Parlamentul European și președinția SUA, unde ne putem aștepta să se intensifice influența dezinformării asupra atitudinii cetățenilor și asupra procesului democratic.

Contrar credinței populare că amenințările externe sunt principalii factori de dezinformare, facțiunile politice interne din Polonia au adoptat din ce în ce mai mult mesajele atribuite cândva surselor rusești.

„Dezinformarea influențează din ce în ce mai mult atitudinile cetățenilor, nu neapărat în modul în care credem de regulă – că un stat extern ne atacă cu informații false, folosind trolii de pe internet. Analiza mea arată că în Polonia, în timpul ultimei campanii parlamentare, nu amenințările externe, ci cele interne au fost principala problemă când vine vorba de dezinformare. Relatările pe care anterior le-am identificat ca fiind rusești au fost preluate de partidele politice interne. Nu a mai fost nevoie de influențe externe pentru a face ca aceste teme să funcționeze în campanie. Ne-am făcut-o singuri”, explică Anna Mierzyńska, cel mai renumit expert și cercetător polonez în dezinformarea și infiltrarea rusă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol