23 august 2023, 22:12

21 de ani de la premiera filmului Titanic

În anul 1997 a avut loc premiera filmului Titanic. Acesta este un film epic romantic care scoate în evidență dezastrul american. James Cameron este cel care s-a ocupat de regie, scriere, co-producere și co-montare. Ideea pentru această creație venind de la un eveniment real, mai exact cel în care s-a scufundat pachebotul RMS Titanic. James Cameron a reușit o adaptare fictivă asupra evenimentelor ce s-au petrecut în acea zi tristă, rolurile principale fiind ocupate de către Leonardo DiCaprio și Kate Winslet.

Sursă foto: vanityfair.com

Povestea filmului este creionată în jurul celor doi care provin din clase sociale diferite, dar care se îndrăgostesc la bordul pachebotului în timpul acestei prime călătorii.

Sursă foto: perfecte.ro

Despre inspirația scriitorului pentru acest film se spune că provine din fascinația lui pentru epave. Acesta a menționat în nenumărate rânduri că o poveste de dragoste împletită cu pierderea de vieți umane poate deveni esențială pentru obținerea unui puternic impact din punct de vedere emoțional.

Producția a fost începută în anul 1995 atunci când regizorul a reușit să filmeze un întreg material cu epava reală a Titanicului. În schimb scenele ce reprezentau prezentul au fost filmate la bordul navei Akademik Mstislav Keldysh. Atunci când a trebuit să se filmeze scufundarea a fost realizată o replică după Titanic la Playas de Rosarito din Baja California.

Sursă foto: balticshipping.com

Despre întreaga peliculă se spune că a primit finanțare de la Paramount Pictures și 20th Century Fox, filmul fiind considerat cel mai scump de până la acel moment, cu un buget aproximativ de 200 de milioane de dolari.

După data de 19 decembrie din anul 1997 atunci când a fost lansat filmul acesta a avut un succes imens atât din punct de vedere comercial, dar și critic. A fost nominalizat la 14 categorii ale premiilor Oscar. Din totalul nominalizărilor a câștigat 11 premii Oscar inclusiv premiul pentru „Cel mai bun film” și „Cel mai bun regizor”.

Sursă foto: youtube.com

Despre încasările inițiale ale filmului se spune că ar fi în jurul a 1,84 de miliarde de dolari, ocupând și primul loc în topul filmelor care au reușit să depășească pragul de un miliar de dolari. Titanic a rămas în topul celor mai mari încasări din toate timpurile până când a fost lansat filmul Avatar, a cărui regizor a fost tot James Cameron.

În anul 2012 pe data de patru aprilie a apărut și varianta 3D a filmului Titanic pentru a comemora 100 de ani de la tragicul dezastru. Câștigurile ajungând până la 343,6 milioane de dolari pe plan mondial. În acest mod încasările filmului ajungând până la aproximativ 2,18 de miliarde de dolari. Astfel a devenit al doilea film pe plan mondial după filmul Avatar din punct de vedere al încasărilor. Atunci când s-au împlinit 20 de ani de la premiera filmului, mai exact în anul 2017 acesta a fost inclus cu scopul păstrării în Registrul Național de Filme al Statelor Unite.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol