4 decembrie 2021, 21:51

21 ianuarie: Eclipsă totală de Lună, ultima până în 2022

În noaptea de 21 ianuarie, locuitorii din cele două Americi, din mare parte a Europei și din Africa de Vest vor putea să admire ultima eclipsă totală de lună pentru această perioadă, următoarea petrecându-se abia în anul 2022, informează Agerpres. 

Pentru locuitorii Europei și ai Africii de Vest, eclipsa totală se va produce la sfârșitul nopţii, cu puţin timp înainte de răsăritul Soarelui. Eclipsa va fi mai puţin vizibilă în partea estică a celor două continente, din cauza apariţiei zorilor. Totodată, pentru locuitorii din America de Nord şi din America de Sud, eclipsa va fi vizibilă în debutul sau la mijlocul nopţii.

Luna plină se va afla în umbra Pământului de la 03:34 GMT la 06:51 GMT. În timpul primei ore din acest interval, ea va fi „obturată” treptat din partea stângă. Eclipsa va fi totală timp de o oră, începând cu 04:41 GMT, potrivit tablourilor orare furnizate de NASA.

Faza totală a eclipsei va fi cu aproximativ trei sferturi de oră mai scurtă decât aceea a marii eclipse din iulie 2018, care a înregistrat și un record pentru cea mai lungă

va rămâne cea mai lungă din secolul al XXI-lea.

În timpul eclipsei totale, Luna nu va fi invizibilă: ea va apărea roşie pe cerul nocturn, aşa cum se întâmplă în timpul tuturor eclipselor totale.

Această coloratură se datorează faptului că razele Soarelui nu o vor mai atinge în mod direct. În schimb, o mică parte din razele roşii ale spectrului luminos vor fi filtrate de atmosfera terestră şi refractate către Lună (razele albastre vor diverge spre exterior). Totodată, același fenomen colorează în roşu răsăriturile şi apusurile Soarelui văzute de pe Terra.

„Aceasta este ultima şansă înainte de un moment îndelungat pentru a vedea o eclipsă totală de Lună”, a declarat pentru AFP Bruce Betts, cercetător-şef la Planetary Society, o organizaţie astronomică americană, potrivit Agerpres. 

Următoarea eclipsă totală vizibilă din Europa va avea loc pe 16 mai 2022, însă eclipse parţiale vor mai avea loc în acest interval.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.