18 aprilie 2024, 22:04

21 septembrie, Ziua Internațională a Păcii. Simboluri cunoscute pe plan mondial

Ziua Internațională a Păcii a fost serbată pentru prima oară în anul 1982  pe 21 septembrie și de atunci, în fiecare an, la această dată statele membre ONU sărbătoresc acest moment.

Aceasta zi este dedicată păcii și în special absenței războiului și a violenței, dar și a clipelor când se încetează temporar focul într-o zonă de război pentru accesul ajutorului umanitar. De asemenea, în fiecare an pentru a inaugura ziua este răsunat, la sediul ONU din New York , Clopotul Păcii. Acesta a fost turnat din monede donate de copii de pe toate continentele, cu excepția Africii și a fost un cadou de la Asociația Națiunilor Unite din Japonia, ca un memento al costului uman în război. O inscripție de impact de pe acest clopot este Trăiască pacea absolută în lume.

Cu toate că situația mondială nu este una tocmai în ton cu această sărbătorire și zilnic există zone de conflict, mai ales în Orientul Mijlociu, pacea la nivel internațional ar trebui să fie o valoare la care să acceadă toate statele lumii.

Păsările, simboluri ale păcii

Unul dintre simbolurile păcii, indiferent de background-ul cultural, este cel al porumbelului alb cu ramură de măslin în cioc. Trimiterea este una religioasă, care provine din povestea cu Arca lui Noe, când un porumbel alb a vestit sfârșitul potopului aducând în cioc o ramură de măslin. Decenii mai târziu, acesta a devenit un simbol al păcii, întâlnit pe bancnote, monede sau sigilii, relatează Știri.tvr.ro.

De asemenea, se știe că în Persia şi Egipt, porumbeii erau crescuți în temple şi la curțile faraonilor ca simboluri ale păcii şi virtuţilor zeilor, grecii antici şi arabii îi considerau mesageri ai iubirii şi norocului.

Porumbelul nu este singura pasăre folosită drept simbol al păcii. Şi cei 1000 de cocori veniți din antichitatea japoneză au devenit o emblemă a păcii, după moarte unei fetițe care bolnavă de leucemie (în urma atacului cu bombă de la Hiroșima) a dorit să facă 1000 piese de origami în formă de cocor pentru a-și îndeplini ultima dorință. Din păcate, copila a murit înainte să-i poată termina, iar în semn de respect Parcul Păcii de la Hiroşima a fost fost inaugurat un monument care o reprezintă pe micuţa Sadako tinând un cocor de aur.

Sursă imagine: shafir.info

Steagul alb

O altă emblemă destul de cunoscută este și cea a steagului alb, cu toate că se poate interpreta și ca predare. Ca semn de pace a fost folosit pentru prima oară în China, în timpul dinastiei Han, a fost preluat de romani, care îl înlocuiau uneori cu ramura de măslin.

Pipa păcii

Aceasta este o expresie a amerindienilor, a fuma pipa păcii reprezenta inițial o ceremonie spirituală în care rugăciunile erau trimise în ceruri prin fum, informează Metropotam.ro. Semnificația s-a modificat odată cu apariția europenilor pe continentul american, aceștia fiind invitați ocazional și prietenește la ceremonia fumatului pipei, reprezentând un gest de armistițiu.

[Sursa imagine: askideas.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol