19 aprilie 2024, 20:33

25% dintre forțele rusești din Ucraina sunt ”efectiv inoperabile”

CNN  a dat informația conform căreia aproximativ un sfert din forțele rusești folosite la invadarea Ucrainei sunt „efectiv inoperabile” din cauza pierderilor grele și a proastelor operațiuni de susținere și logistică. CNN citează un oficial european, dar nu îi precizează identitatea.

Rusia a dispus aproximativ 120 de Grupuri tactice de batalioane (BTG), în jurul Ucrainei, înainte de invazie.

După șase săptămâni de război, aproximativ 29 dintre acestea (29/120) sunt acum scoase din funcțiune, a spus oficialul.

Forțele ruse au încercat să combine unele dintre părțile rămase din BTG-uri în unități de luptă coerente, folosind rămășițele a două sau trei BTG-uri pentru a încerca să facă unul singur, a adăugat oficialul.

Dar nu le-a prea ieșit. De multe ori “rămășițele” unui astfel de BTG erau mult prea înspăimântate sau demoralizate pentru a putea fi aruncate înapoi în luptă.

Ultimele informații privind trupele trimise de Vladimir Putin sugerează că un procent enorm, de circa 80% dintre soldați, refuză să revină pe linia frontului.

Care au fost pierderile suferite?

Potrivit estimărilor ucrainene, trupele de invazie au pierdut în ultima lună și jumătate mai mult de 19.000 de soldați și peste 5.000 de vehicule și echipamente militare.

Raportarea Forțelor Armate Ucrainene din 9 aprilie indică 19.100 de soldați, 705 tancuri, 1895 de transportoare blindate, 151 de avioane, 136 de elicoptere, 1363 de autovehicule.

Peste jumătate din aceste pierderi de tehnică au fost  confirmate vizual de surse independente.

Cea mai respectată sursă online ce monitorizează evoluția războiului din Ucraina, site-ul Oryx, a confirmat până acum vizual, faptul că trupele de invazie au rămas fără peste 2.600 de echipamente.

”Lista include numai vehiculele și echipamentele distruse pentru care există dovezi foto sau video. Prin urmare, numărul de echipamente distruse este semnificativ mai mare decât cel înregistrată în listă”, precizează site-ul citat.

La lista realizată de Oryx au lucrat inițial doar doi olandezi, dar ulterior – în condițiile daunelor masive suferite de armata rusă și avalanșei de fotografii și informații video au fost cooptați alți trei experți.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol