4 mai 2024, 14:02

28 de medicamente inovative intră de la 1 mai pe listele de compensate şi gratuite. România își propune să înceapă să producă şi medicamente inovative

28 de medicamente inovative intră de la 1 mai pe listele de compensate şi gratuite, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Programul naţional de oncologie se completează cu şase noi molecule de ultimă generaţie. Între beneficiarii noilor medicamente sunt şi pacienţi cu hepatite, afecţiuni neurologice, endocrine şi metabolice.

Cea mai mare parte din aceste medicamente – 22 – sunt noi, nelistate până în prezent, iar 6 sunt introduse pentru alte indicaţii decât cele pentru care au fost listate iniţial.

”Este momentul ca România să înceapă să producă și medicamente inovative”

Medicamentele generice care au intrat pe piaţa din România, în ultimii şapte ani, au adus economii importante la bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Anunţul a fost făcut de producătorii acestor medicamente la dezbaterea „Sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului de sănătate. Rolul medicamentelor generice și biosimilare, iar previziunile pentru următorii cinci ani sunt şi mai bune, respectiv economii de o jumătate de miliard de euro.

Prezent la eveniment, premierul Marcel Ciolacu a declarat că este momentul ca România să înceapă să producă şi medicamente inovative.

Costurile pentru medicamentele inovative reprezintă 80% din cheltuielile Casei şi 20% cele genetice. Ieftinirea medicamentelor generice nu este un lucru care să fie de succes. Deciziile trebuiesc luate cu informaţii reale şi foarte bine argumentate, astfel încât să echilibrăm între generice şi inovative. Mai mult, pe teritoriul României, indiferent că vorbim de acţionariat românesc sau alt tip de acţionariat, dar vorbim de companii care lucrează pe teritoriul României, deci sunt companii româneşti, că vorbim de Antibiotice sau de Terapia de la Cluj, e normal că sunt o plusvaloare pentru România. România trebuie să treacă la etapa a doua, în care şi medicamente inovative trebuiesc produse pe teritoriul României”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Accesul nediscriminatoriu este important atât pentru generice, cât și pentru inovative

Un medicament generic este un tip de medicament care reprezintă echivalentul farmaceutic al produsului farmaceutic original. Medicamentele generice pot fi echivalente în dozaj, metodă de administrate, calitate, performanță sau acțiune farmaceutică, proprietate cunoscută sub denumirea de bioechivalență.

Consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Carmen Orban a declarat miercuri că este foarte important „accesul nediscriminatoriu” atât la medicamentele generice şi biosimilare, cât şi la medicamentele inovative şi terapiile noi.

„Este extrem de important un acces nediscriminatoriu atât pentru medicamentele generice şi biosimilare, cât şi pentru medicamentele inovative şi terapii noi. Există boli în care fără aceste medicamente inovative nu poţi să depăşeşti stadiul de boală şi atunci fiecare tip sau clasă de medicament îşi are rolul ei. Rolul medicamentelor generice şi biosimilare este un rol esenţial, pentru că ele reprezintă de fapt baza medicaţiei oricărui spital. (…) În ultimii ani sunt eforturi vizibile şi paşi mari făcuţi pentru a realiza aceste neajunsuri ale sistemului de sănătate. (…) S-au rezolvat nişte neajunsuri în legătură cu preţuri pentru medicamente generice şi biosimilare”, a spus Orban la conferinţa „Sustenabilitatea şi predictibilitatea sistemului de sănătate. Rolul medicamentelor generice şi biosimilare”, organizată de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Accesul la substanțele de bază utilizate în producția medicamentelor este dificil

Potrivit medicului, accesul la substanţele de bază utilizate în producţia medicamentelor este unul dificil.

„Pandemia COVID şi situaţia geopolitică a ţării noastre arată că avem nişte probleme şi ne-au tras nişte semne de alarmă. Sunt foarte multe fabrici la nivelul ţării noastre …dar problemele atât la nivelul ţării, cât şi la nivel european rămân aceleaşi. Accesul la substanţa de bază este încă extrem de dificil. Vorbim de ţări foarte îndepărtate – India sau China – care îngreunează foarte mult aprovizionarea acestor fabrici. Ţara noastră nu demult era un producător important de materii prime şi cred că aici undeva guvernanţi ar trebuie se preocupe pentru a găsi noi soluţii şi a reveni ţara noastră la nivelul la care a fost nu demult. (…) Ar ajuta foarte mult nu numai România, ci şi ţările din Europa pentru posibilitatea fabricării multor medicamente generice sau biosimilare”, este de părere Carmen Orban.

În cadrul conferinței „Sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului de sănătate; Rolul medicamentelor generice și biosimilare” desfășurată la București, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România a subliniat importanța vitală a optimizării cheltuielilor în sectorul sănătății pentru a asigura accesul la servicii medicale de calitate pentru toți pacienții, în ciuda creșterii constante a numărului acestora.

Potrivit declarațiilor din cadrul conferinței, medicamentele generice și biosimilare joacă un rol esențial în această optimizare, oferind o soluție terapeutică accesibilă pentru un număr mai mare de pacienți. Simona Cocoș, președintele APMGR, a subliniat că introducerea medicamentelor generice pe piață a dus la o creștere semnificativă a numărului de pacienți tratați, în timp ce permit, în același timp, o optimizare a bugetului destinat sănătății. Cu toate acestea, politici precum cea a prețului cel mai mic și taxa clawback au condus la dispariția unui număr semnificativ de medicamente generice și biosimilare de pe piață, afectând accesul pacienților la opțiuni terapeutice convenabile și eficiente.

„Medicamentele generice şi biosimilare au beneficii extrem de importante atât pentru pacienţi, cât şi pentru sistemul de sănătate. La apariţia medicamentelor generice, preţul medicamentului scade astfel încât sunt trataţi mai mulţi pacienţi. Noi avem date care arată că atunci când au intrat medicamente generice pe o anumită moleculă numărul de pacienţi a crescut de trei ori. Ele sunt importante şi pentru sistemul de sănătate, pentru că permit optimizare bugetară. Aşa cum am spus: sunt trataţi mai mulţi pacienţi cu acelaşi buget. Datorită preţului mic, ele sunt extrem de ameninţate de politicile şi de mediul de operare din piaţa farma, însemnând că în România există această politică a preţului cel mai mic şi, de asemenea, există şi taxa clawback, legi care au dus la dispariţia multor medicamente generice şi biosimilare de pe piaţă.

Practic, au dispărut mii de medicamente de pe piaţă. Şi, de asemenea, din cauza acestor legi, nici numărul de medicamente care se înregistrează pe piaţă nu este la fel de mare ca în alte ţări, ca în Cehia sau în Polonia. În România sunt, la momentul acesta, de două ori mai puţine medicamente generice decât în Cehia.

Preţul acestor medicamente este mai mic, ele sunt la fel de eficiente şi la fel de sigure ca medicamentele originale. Apar pe piaţă atunci când expiră patentul medicamentului original, dar preţul este mult mai mic. În primul an de la apariţie este cu 40% mai mic, iar după patru ani cu 75% mai mic. Vă daţi seama că un pacient care plătea 100 de lei pentru un medicament, în primul an plăteşte doar 60 de lei, iar după patru ani poate plăti doar 24-25 de lei pe acelaşi medicament”, a declarat Simona Cocoş, preşedintele APMGR.

În același context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că Guvernul a extins lista de medicamente gratuite cu 28 de molecule, dintre care 22 au fost adăugate pentru prima dată, iar pentru alte șase s-a extins indicația terapeutică.

Sursa foto: Marina Constantinoiu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol