19 aprilie 2024, 9:05

3 invenții despre care nu știai că sunt făcute de români

România a dat lumii mulți oameni iluștri în diverse domenii precum știință, tehnologie, aviație, medicină și multe altele. O mulțime de invenții sunt cunoscute românilor, precum avionul cu reacție a lui Henri Coandă, dar există și altele despre care nu se știe că au fost opere ale unor inventatori români. Iată doar trei invenții despre care nu știai că sunt făcute de români:

Perpetuum mobile

Nicolae Vasilescu-Karpen, sursa: ziarullumina.ro

Conceptul de perpetuum mobile presupune că un aparat este capabil să funcționeze la nesfârșit, fără să primească energie din afară. Dacă realizarea unui perpetuum mobile i-a fascinat pe oamenii de știință, Nicolae Vasilescu-Karpen chiar a reușit să producă așa ceva. El a creat o pilă electrică pe care a pornit-o în urmă cu peste 60 de ani, iar ea încă funcționează. El a spus ca va funcționa la infinit. „Pila Karpen” este ținută în Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida” din București, fiind obiect de patrimoniu.

Scaunul pentru catapultarea piloților

Anastase Dragomir, sursa: GiZ.ro

La sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, majoritatea experților în aviație erau preocupați de avioane și de pilotarea acestora. Totuși, un tânăr pe nume Anastase Dragomir s-a concentrat pe siguranța aparatelor de zbor și, implicit, a pasagerilor acestora. Astfel, el a perfecționat propriul sistem de salvare a piloților și pasagerilor în caz de accidente.

Aceasta invenție era „un nou sistem de parașutare din aparatele de locomoție aeriană, fiecare pasager avand o parașută proprie care permite, în momentul critic, eliberarea acestui ansamblu de avion, astfel încât parașuta, împreună cu pasagerul instalat pe scaun, să treacă printr-o deschizatură a podelei”. Brevetul prevedea ca acest ansamblu de celulă-parașută să aibă mai multe comenzi, manevrabile de către pilot. Așa s-a născut sistemul de catapultare.

Sângele artificial a fost creat la Cluj

sursa: robaid.com

Una dintre soluţiile pentru a face faţă scăderii donărilor de sânge o constituie fabricarea de sânge artificial, capabil să îndeplinească aceleaşi funcţii ca şi fluidul care circulă prin venele oamenilor. Cercetătorii români de la Cluj au creat sânge artificial dintr-un compus sanguin provenit de la anumite nevertebrate marine, potrivit adevarul.ro. Substanța e pe bază de hemeritrină, o moleculă ce transportă oxigenul în sângele anumitor viermi marini. Aceste sânge poate fi utilizat pentru anumite cazuri de transfuzie, invenţia românilor putând salva milioane de vieţi.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE