23 martie 2024, 13:52

3 locuri pentru o promenadă memorabilă

Pasajul Macca-Villacrosse

Bucureștiul este un oraș dinamic în care vizitatorul nu are nicio șansă să se plictisească, ba chiar va rămâne impresionat de varietatea locurilor și de opțiunile practic nelimitate pe care natura diversă a orașului le oferă.  

De la magazinele în care regăsim cele mai notabile creații ale designerilor români și până la galeriile de artă unde pictorii și artiștii plastici expun „produsele” propriei imaginații și creativității, trecând prin parcurile sofisticat amenajate și vizitând obligatoriu Centrul Vechi, cel plin de atracții și tentații, turistul curios va râmâne fascinat de complexitatea urbanistică și de spiritul mereu viu al Capitalei.

Se poate chiar spune că adevărata experiență de a fi român poate fi dobândită și plimbându-te pe străzile din București. Dincolo de clasicele atracții turistice, un periplu la pas prin Capitală îți oferă șansa unui salt prin istoria locului și îți permite să îți faci o idee despre cum a evoluat de-a lungul timpului societatea românească.

Ceea ce face Capitala unică sunt aspectele neobișnuite și inovatoare care pot fi regăsite la orice pas. Chiar dacă frumusețea marilor orașe este acaparată de monumente și clădiri impunătoare, în cazul Bucureștiului, oamenii sunt adesea impresionați și de o simplă plimbare prin colțurile inedite ale Capitalei, acolo unde arta și cultura se îmbină în adevărate capodopere stradale.

Pasajul Macca-Villacrosse

Strada Xenofon

Oamenii care sunt în căutarea neconvenționalului ar putea face o primă oprire pe Strada Xenofon. Aflată în vecinătatea Parcului Carol, aceasta reușește să atragă anual o mulțime de turiști. Chiar dacă, la o primă vedere, Strada Xenofon ar putea fi o banală alee, ea surprinde vizitatorii prin faptul că este singura stradă din București care este în scări, iar cu fiecare treaptă parcursă trecătorii pășesc tot mai adânc în artă.

Pe cele aproximativ 100 de trepte – care dau caracterul unic al străzii, diverși artiști își expun operele, transformând de multe ori locul în propriul șevalet pe care transpun monumente sau peisaje mai aparte din țară. Anual, treptele sunt repictate, iar vizitatorii sunt astfel surprinși de fiecare dată de ceva nou și neașteptat. De la peisaje iconice autohtone și până la imaginile monumentelor simbolice ale României, precum Ateneul Român, Arcul de Triumf sau Casa Poporului, toate acestea pot fi admirate indiferent de sezon.

Strada Xenofon este una dintre atracțiile turistice speciale, care oferă atât bucureștenilor, cât și turiștilor, șansa de a descoperi ceva inedit și de a admira creațiile artiștilor stradali.

Pasajul Macca-Villacrosse

Pasajul Macca-Villacrosse

Majoritatea celor care vizitează Bucureștiul ajung în faimosul Centru Vechi, plin de muzică și voie bună, unde se află cele mai renumite restaurante și cluburi din Capitală, multe dintre ele amenajate în vechi clădiri încărcate de istorie. Un loc turistic aparte în zonă, care merită descoperit de vizitatorul curios, este Pasajul Macca-Villacrosse.

Construcția, impunătoare chiar și în prezent, a fost finalizată în 1891, pasajul făcând legătura între Calea Victoriei și Strada Lipscani. Acoperișul este realizat, în cea mai mare parte, din sticlă de culoare galbenă, stilul arhitectonic amintind de La Belle Epoque și de perioada de glorie a Bucureștiului. Inițial, aici se aflau magazine de lux deținute de un magnat al vremii, Mihalache Macca, și un han celebru în epocă.

Astăzi, Pasajul Macca-Villacrosse găzduiește mai multe restaurante și cafenele cochete și rămâne, chiar și după mai bine de un secol, o recomandare excelentă pentru o promenadă de neuitat.

Pasajul Macca-Villacrosse

Strada Arthur Verona

Strada Arthur Verona este o alegere potrivită pentru persoanele cărora le place arta stradală, fiind unul dintre locurile cele mai frumoase și mai pline de culoare din București. Principalii ambasadori ai acestei străzi s-au dovedit a fi, de-a lungul anilor, fotografii amatori care au promovat-o prin intermediul rețelelor de socializare. Iar locul chiar merită toată atenția de care se bucură! Zidurile sunt pline de lucrări graffiti realizate magistral, adevărate opere de artă urbană, iar toți cei care ajung aici rămân impresionați din primul moment. Strada Arthur Verona reprezintă un reper pentru arta stradală din București, un simbol al culturii urbane specifice Capitalei. Printr-o fericită coincidență, strada poartă numele unuia dintre cei mai mari pictori români ai secolului 20 – absolvent al celebrelor Academii de Arte Frumoase de la Munchen și Paris, care însă nu a avut nicio legătură cu arta stradală, în afară poate de posibilitatea de a le fi servit drept sursă de inspirație tinerilor artiști din prezent.

De altfel, celebra stradă aflată în inima orașului, a devenit în ultimii ani locul predilect de întâlnire al tinerilor artiști din București care, în fiecare vară, își expun aici lucrările și își adună eforturile pentru a înfumuseța cu arta lor un colț vechi de București.

Strada Arthur Verona nu este doar o agora a artiștilor. Dacă turistul o străbate de la un capăt la altul, are ocazia de a vizita singurul lăcaș de cult anglican din oraș – Biserică Anglicană „Învierea Domnului”, construită în primii ani ai secolului XX, la inițiativa ambasadorului Marii Britanii de atunci, cu sprijinul Reginei Maria a României. Apoi, vizitatorul se poate odihni puțin în frumosul parc Grădina Icoanei, pentru ca, la finalul periplului său, să se oprească pentru un ceai și o carte bună la cocheta Cafenea Verona.

Se poate spune, fără teama de a greși, că Bucureștiul dispune de o multitudine de locuri interesante unde arta, istoria și cultura se îmbină, oferind o experiență de neuitat turiștilor care vizitează orașul. Cu fiecare vizită în Capitală, vizitatorul rămâne cu amintiri memorabile, inventivitatea și creativitatea românească putând fi întâlnită la fiecare pas în oraș, fără a înceta vreun moment să uimească.

Pe lângă principalele atracții ale Capitalei, precum Ateneul Român, Palatul Parlamentului, Arcul de Triumf, numeroasele muzee, parcuri și grădini, ceea ce diferențiază Bucureștiul de restul orașelor mari sunt micile „surprize” urbane care așteaptă să fie descoperite, locurile aparte, neconvenționale și impresionante,  precum străzile Xenofon, Pasajul Macca-Villacrosse sau Strada Arthur Verona.

Pasajul Macca-Villacrosse

 

Sursa foto: editiadedimineata

Proiect realizat în cadrul programului de promovare a patrimoniului turistic Destination: Bucharest, derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol