17 noiembrie 2023, 23:50

3 X Ceaikovski în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu”. Paul Nadler la pupitru

Vineri, 9 aprilie 2021, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” va transmite, pe canalele online, înregistrarea unui concert din luna octombrie 2018 cu un program integral Piotr Ilici Ceaikovski.

La pupitrul dirijoral s-a aflat dirijorul american Paul Nadler.

Programul a fost alcătuit din trei lucrări din creaţia compozitorului rus: Poloneza din opera Evgheni Oneghin, op. 24,  Variaţiunile op. 33 pe o temă rococo pentru violoncel şi orchestră şi Simfonia nr. 2, în do minor, op. 17.

Solistul concertului a fost violoncelistul Valentin Răduţiu.

„Romantismul lui Ceaikovski, favorizat oarecum şi de statutul de spirit neînţeles de către contemporaneitate, s-a manifestat nu doar în substanţa lirică a muzicii sale, intens confesivă şi cu un patetism accentuat, ci şi prin apelul la conceptul muzicii programatice, la rândul său născut în romantism. Găsim la Ceaikovski o predilecţie pentru poveştile neîmplinite de dragoste și pentru tema destinului”, apreciază muzicologul Anahid Octavia Dinulescu.

Înregistrarea concertului din 11 octombrie 2018 va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site, pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol