5 ianuarie 2024, 14:20

30.000 de lei pentru medicii de familie care aleg să profeseze în satele pustii ale României

Medicii de familie care vor să profeseze într-o zonă deficitară vor primi un ajutor financiar de la stat, așa cum arată noul contract cadru intrat în vigoare de la 1 iulie 2023.

Dacă bugetul, în mod normal, pentru un cabinet, poate fi de 18.000 de lei, un medic nou venit care alege o zonă deficitară poate primi, cu sporul de zonă, până la 30.000 de lei,

De exemplu, în județul Brașov există un deficit de medici de familie atât în mediul urban, dar și în cel rural, scrie monitorulfg.

„Peste 100 de medici de familie aflați în evidențe CAS Brașov au peste 60 de ani, deci care se apropie de vârsta de pensionare, dar sperăm ca odată cu aceste prevederi legislative să tragem medici noi, pentru ca segmentul acesta de asistență medicală să nu fie deficitar”, a spus Ancuța Daisa, directorul executiv al Case de Asigurări de Sănătate Brașov.

12 comune nu au medici de familie, iar pentru a ajuta cetățenii, unii medici de familie și-au deschis puncte secundare de lucru în comunele care nu au asistență medicală.

Nu există medici de familie în comunele Augustin, Beclean, Bunești, Cața, Cincu, Crizbav, Holbav, Lisa, Sâmbăta de Sus, Șoarș, Ticuș, Ungra. În Cața, Cincu, Crizbav, Holbav și Ungra se asigură asistență medicală prin puncte secundare de lucru ale medicilor de familie din alte localități.

„Asistent medical comunitar există în comunele Budila, Cața, Hoghiz, Măieruș și Ucea. Avem în derulare un proiect pentru înființarea a trei Centre comunitare integrate, în Jibert Părău și Teliu.

În județ funcționează 10 centre de permanență. Este în faza de aprobare, la Ministerul Sănătății, operaționalizarea încă a unui centru de permanență, în comuna Sânpetru“, a explicat dr. Claudia Elena Bularca, directorul executiv al DSP Brașov.

Asistența medicală se realizează în județul Brașov prin 14 spitale publice și 14 spitale private. Există 218 farmacii (164 în mediul urban și 54 în mediul rural), 18 puncte farmaceutice în mediul rural, 16 policlinici și 23 laboratoare medicale.

În privința asistenței medicale primare, în județul Brașov există 298 de medici de familie dintre care 233 în mediul urban și 65 în mediul rural. Există un deficit de 41 medici de familie, 17 în mediul urban și 24 în mediul rural.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol