16 aprilie 2024, 7:57

30 de ani de la Revoluție. Ce vor să le transmită tinerii viitoarelor generații?

La 30 de ani de la Revoluția anticomunistă din România, mai mulți tineri au organizat o vizionare de documentare și o dezbatere despre evenimentele din 1989. Voluntarii 45North, în parteneriat cu Delegația de Tineret a României la ONU și Freedom House, au organizat la CINETic un dialog între generații. Conform organizatorilor și participanților, evenimentul s-a transformat „într-un mesaj despre libertate, lipsa ei, chin colectiv și individual și, cel mai important, un transfer de resimțire și interogare a datelor realului de la vorbitori la audiență și invers”.

30 de ani de la revoluție: un dialog între generații

30 de ani de la revoluție: un dialog între generații. Foto: Dragoș Tîrnoveanu

Cu gândul la viitoarele generații

Inițiativa a fost inclusă în cadrul mișcării globale #GivingTuesday, prin intermediul căreia tinerii au fost provocați să răspundă întrebării:  „Știm că 2050 pare prea îndepărtat pentru a te gândi încă la el. Și pentru noi. Cu toate acestea, și atunci vor mai fi oameni ca tine, ca noi, interesați de Revoluției. Ce le-ai spune?”.

Ce cred tinerii

Mădălina Boț

În 2019, la granița cu 2020, Mădălina Boț dăruiește ce i-a oferit ei mai de preț România: societatea civilă, cu multele sale ramificații ONGistice care, în sine, sunt personalitățile colegilor, profesorilor, mentorilor ei.

Dragoș Ghimpe

Dragoș Ghimpe

Dragoș Ghimpe consideră că realitatea anului 2019 este murdărită de istoria recentă care a dezbinat românii. Conflictul dintre generații se simte din ce în ce mai tranșant, dar semnele care se arată sunt îmbucurătoare. Oamenii încep să iasă la vot. Va face tot ce îi stă în putere să ajute pe mai departe.

Iulia Roșu

Iulia Roșu

Iulia Roșu consideră că, acum, amintirea Revoluției din decembrie 1989 este ceva ce încă mai stârnește în oameni sentimente de furie, nesiguranță și de melancolie dureroasă. Tânăra ar vrea, ca peste 30 de ani, Revoluția să se găsească în mentalul social, implicit și în sfera tinerilor, drept un moment ce a avut un rol definitoriu pentru ceea ce ei trăiesc acum.

Dragoș Tîrnoveanu

Dragoș Tîrnoveanu

Dragoș Tîrnoveanu speră că anul 2050 găsește România mai puternică și mai optimistă. Speră că vocea ei este ascultată în familia europeană și că istoria a fost blândă cu tine. Speră ca pe frații noștri de peste Prut să nu îi mai despartă o graniță de noi. Vrea ca generația care citește asta acum să fie educată și prosperă dar, cel mai mult speră ca voi sa fiți liberi și să priviți cu încredere către viitor.

Ioana Pătrașcu

Ioana Pătrașcu

Ioana Pătrașcu ar vrea ca 2050 sa prindă tinerii conștienți de ce s-a întâmplat, capabili să înțeleagă ca libertatea noastră, din păcate, nu a fost un dat, ci s-a luptat pentru ea, cu sânge și traumă, iar lucrurile acestea nu trebuie uitate. România are o istorie aparte, o relație specială cu libertatea, care trebuie onorată și amintită indiferent de generație.

Vrei să le transmiți ceva tinerilor din 2050?

Dacă vrei să le transmiți ceva tinerilor din 2050, poți completa formularul pus la dispoziție de 45North.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol