3 septembrie 2023, 15:59

30 de ani internet în România

România continuă să fie în topul mondial al țărilor cu cel mai rapid internet. Odată cu apariția internetului omenirea a intrat într-o nouă eră: era digitală. Prin intermediul motoarelor de căutare sau a website-urilor specializate, informațiile au devenit mult mai accesibile tuturor oamenilor. Despre cum s-a scris istoria în acest domeniu, cine au fost pionierii internetului românesc și cât de importante sunt comunicațiile digitale pentru dezvoltarea țării noastre, am aflat în ediția de luni a Serviciului de noapte cu Maria Țoghină, la Radio România Actualități.

Accesul rapid la informații a avut un impact major asupra modului în care învățăm și în care ne dezvoltăm, deoarece putem beneficia de cunoștințe și expertiză fără limitările impuse de timp sau spațiu.

Internetul a generat schimbări majore și în mediul de afaceri. Companiile au ajuns rapid la o audiență mult mai largă și au putut realiza afaceri la nivel global, reducând astfel barierele geografice și de timp, făcând posibilă dezvoltarea unor noi modele de afaceri, cum ar fi comerțul electronic și serviciile de streaming.

Totuși, odată cu beneficiile internetului, ne confruntăm și cu provocări în privința securității și confidențialității datelor.

Jurnalistul Ion Vaciu, președinte Digital Transformation Council și Alexandru Rotaru, unul dintre primii inițiatori ai internetului în România și un pionier al tehnologiei IT&C românești au povestit la Serviciul de noapte cum s-a dezvoltat acest sector și cât de dificil a fost începutul.

“Eram 10 membri fondatori atunci și toată lumea se uita ciudat la noi”, își amintește Alexandru Rotaru, care adaugă că primii dezvoltatori și utilizatori de internet au fost profesorii universitari din cadrul facultăților de profil la nivel european.

La început, internetul a fost utilizat pentru grupuri de discuții și schimb de informații, transfer de fișiere. Aceea a fost epoca de pionierat a internetului, înainte de anii ‘90, fără valențe comerciale.

În anul 1993 s-a creat domeniul “.ro” la ICI, în urma demersurilor făcute de inginerul Eugen Stăicuț, care a avut prima adresă de email din România pe domeniul “.ro”.

Ion Vaciu spune că cel mai popular serviciu al internetului, de când s-a inventat până astăzi, este email-ul, deoarece acesta continuă să ofere utilizatorilor nivelul dorit de confidențialitate.

Mai multe despre istoria internetului în România sau despre primul hacker român, aici:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol