24 aprilie 2024, 5:43

3000 de euro pe lună. În țara asta ești plătit mai bine dacă nu muncești decât dacă o faci

De ceva timp se discută în Uniunea Europeană despre un venit minim global asigurat de stat fiecărui cetățean. Un fel de ajutor de stat, care ar trebui să încurajeze oamenii să își urmărească visul și să lucreze fix ceea ce vor, în loc să accepte locuri de muncă pentru care nu au nicio pasiune, nu dau randament și nu aduc niciun fel de beneficiu societății.

Începând cu 1 ianuarie 2023, guvernul social-democrat de la Berlin plănuiește să distribuie și mai mulți bani către cetățeni. O combinație între ajutorul de șomaj și ajutorul social cunoscut sub denumirea de Hartz IV va fi înlocuită de Bürgergeld.

Din perspectivă financiară, persoanele care nu lucrează în Germania vor încasa 502 euro în loc de 449, iar alocația pentru copil va crește de la 324 la 362 de euro. Mai important este că vor fi eliminate bariere birocratice, care vor permite persoanelor să lucreze și să câștige bani în paralel, fără ca ajutorul social să fie diminuat.

Reîntoarcerea în comunism?

De parcă nu ar fi suficient, persoanele care încasează acest tip de sprijin financiar din partea statului vor putea să stea gratuit timp de doi ani în locuința din Germania în care stăteau și până atunci, statul urmând să preia toate cheltuielile de chirie.

“Acest ajutor social (Burgergeld) favorizează statul degeaba. Tot mai mulți oameni cu venituri mici vor alege să intre în șomaj, fiindcă e mai rentabil decât muncitul. Dacă mai adăugăm și faptul că statul plătește pentru aceștia chiria, căldură și taxa radio-TV, statul degeaba devine foarte atractiv”, acuză vicepreședintele CDU, Carsten Linnemann.

Focus a publicat un studiu încercând să arate de la ce venit lunar se justifică să mai lucrezi în Germania. Concluzia: o familie de patru persoane, dintre care doi sunt copii, cu venit minim lunar, ar câștiga mai mult dacă nu ar munci niciunul dintre părinți. Mai mult, aceștia nu trebuie să plătească niciun fel de impozit.

Bariere în teorie

Există însă și anumite condiții. Nu poți să primești acest ajutor de șomaj dacă nu ai lucrat în prealabil și nu ți-ai plătit contribuțiile sociale. Persoanele suspectate că și-au dat demisia cu acest scop sau au fost disponibilizate din propria culpă, trebuie să aducă justificări la agenția pentru muncă și pot fi penalizate cu până la 30%.

Teoretic nu pot să stai tocmai degeaba. Trebuie să dovedești că îți cauți activ un loc de muncă. Dacă Agenția pentru Muncă îți propune un loc de muncă care ți se potrivește conform calificării tale, iar tu refuzi postul, ți se poate tăia tot sprijinul financiar pe o perioadă nedeterminată. Aceleași lucru se poate întâmpla dacă agenția îți propune cursuri pentru specializare sau recalificare, iar în mod repetat absentezi de la ele.

Teoretic sună bine, practic sunt zeci de grupuri organizate din România care duc oameni săraci din țară în Germania și le iau aproape 70-80% pentru “muncă birocratică”, adică pregătirea dosarului. De multi ori, persoanele, în special copiii, încasează banii deși nu se află pe teritoriul Germaniei. Prin eliminarea barierelor birocratice, afacerea va fi mai tentantă pentru cei care se ocupau de asta până acum.

“Statul mărește sumele încasate de cei care nu lucrează, dar nu pune niciun euro în plus pentru cei care lucrează. Nu neapărat că ajutorul social ar fi prea mare, cât din cauza faptului că multe joburi în Germania sunt încă foarte prost plătite”, acuză Uniunea Sindicatelor din Germania.

Banii vorbesc

Concret, o persoană care stă degeaba pe banii statului va primi la finalul lunii 1.185 de euro (502 euro Burgergeld, 519 chirie, 146 căldură și 18.36 pentru taxa Radio- TV).

Suma crește la 1747 de euro dacă este un părinte care își crește singur copilul (se adaugă 362 de euro alocația pentru copil, 675 pentru chirie și 190 pentru încălzire).

La o familie cu doi copii, suma ajunge la 2908 euro (902 Burgergeld însumat pentru ambii părinți, 724 alocația însumată pentru cei doi copii, 986 de euro pentru chirie, 277 pentru încălzire și 18.36 pro gospodărie taxa radio-TV).

În comparație, cei care muncesc câștigă puțin mai mult. 541 de euro în plus pentru o persoană singură, 407 pentru un cuplu fără copii și 1376 în plus pentru familia cu doi copii. Asta în cazul familiilor cu venituri medii.

Însă în cazul unui venit minim, cei care lucrează câștigă doar 304 euro în plus în cazul unei persoane singure, 140 în cazul unui cuplu fără copii, și marea surpriză: 783 de euro în minus în cazul unei familii compuse din doi părinți și doi copii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol