24 aprilie 2024, 3:13

34 de ani fără Liviu Cornel Babeș: Luptând împotriva comunismului prin autoincendiere

Municipiul Brașov, în parteneriat cu Asociația „15 noiembrie 1987″ și Asociația Luptătorilor, Răniților și Urmașii Eroilor „Brașov – Decembrie 1989″, organizează un eveniment comemorativ pentru eroul-martir Liviu Cornel Babeș, brașoveanul care pe 2 martie 1989 s-a autoincendiat pe pârtia Bradul, în semn de protest împotriva regimului comunist.

După ce pe pârtia Bradul a avut loc prima ediție a Cupei Liviu Cornel Babeș la schi, programul evenimentelor din data 2 martie 2023 va începe cu obișnuita comemorare de la crucea de pe Pârtia Bradul din Poiana Brașov urmată de ceremonia religioasă și depunerea de coroane de la placa memorială amplasată la biserica Sf. Ioan Botezătorul din Poiana Brașov.

La Banca de Cultură Apollonia, de pe str. Michael Weiss nr. 22, vor avea loc mai multe evenimente artistice și culturale destinate păstrării în memorie a gestului suprem al eroului-martir al Brașovului, scrie Bizbrasov.

Expozițiile vor putea fi vizitate joi între orele 15:00 și 19:00, iar vineri și duminică în intervalul orar 17:00 – 20:00.

Cine a fost Liviu Cornel Babeș?

În 2 martie 1989, brașoveanul Liviu Cornel Babeș, maistru la Fabrica de Prefabricate (PREFA) și artist amator, și-a dat foc la baza pârtiei Bradul, în semn de protest față de politica opresivă și inumană a regimului ceaușist.

La baza pârtiei, cuprins de flăcări, bărbatul s-a prăbușit, sub privirile celor prezenți, între care și foarte mulți turiști străini, după ce înainte de a se autoincendia a afișat pe trunchiul unui copac textul „Stop Murder, Auschwitz = Brașov“.

După câteva ore, Liviu Cornel Babeș murea la Spitalul Județean, din cauza arsurilor grave pe care le suferise. În aceeași seară, la Europa Liberă s-a transmis un anunț scurt care spunea că se pare că un român și-a dat foc pentru a protesta împotriva comunismului.

În aprilie 1989, Occidentul a aflat despre Liviu Cornel Babeș prin intermediul ziarului „The Free Romanian“, articol care apoi a fost preluat și de prestigiosul „The Sunday Times“.

„Am auzit un geamăt și un om cuprins de flăcări a apărut din pădure. Nu părea că încearcă să-și stingă cercul de flăcări care îl cuprinsese. Nu spunea un cuvânt, dar aveam impresia ca-i aud sfârâitul părului și al pielii. Durerea sa era cumplită, dar, deși trecuse mai mult de un minut de când îl observasem, nu dădea niciun semn că ar încerca să se salveze.

Atunci a apărut cineva cu o pătură și împreună am încercat să-l stingem”, povestea ulterior presei occidentale Douglas Wallace, un turist britanic care a încercat să stingă flăcările care l-au cuprins pe brașovean.

Liviu Corneliu Babeş a fost comparat cu studentul Jan Palach, care şi-a dat foc, în anul 1969, în piața Wenceslas din Praga, în semn de protest faţă de invadarea Cehoslovaciei de către trupele sovietice în anul 1968.

În 1997, Liviu Babeș a fost declarat Erou Martir, iar Consiliul Local Brașov l-a declarat, post-mortem, Cetățean de onoare al Brașovului. O stradă din Brașov îi poartă numele.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol