CITIRE

4 Iulie- Ziua în care americanii au devenit indepe...

4 Iulie- Ziua în care americanii au devenit independenți-„Toți oamenii sunt egali, ei sunt înzestrați de Creator cu Viața, Libertatea și căutarea Fericirii”

Data de 4 iulie 1776 marchează unul dintre cele mai fericite momente alte Statelor Unite ale Americii, întrucât este vorba de „Declarația de Independență”.

Documentul conține declarația a treisprezece colonii ale Marii Britanii din America de Nord, prin care se declară independente de Regatul Unit al Marii Britanii, explicând totodată motivul pentru care au luat această decizie.

Declarația a fost ratificată de „Congresul Continental” de la 4 iulie  1776, originalul semnat olograf de delegații Congresului, fiind expus permanent în clădirea Arhivelor Naționale din Washington D.C. Autorul primei schițe este Thomas Jefferson, fiind apoi ajutat de Benjamin Franklin, John Adams și mai apoi cu întregul „Congres Continental”.

Sursa: rostonline.ro

De-a lungul timpului, între 1750 și 1760, relațiile dintre Regatul Marii Britanii și cele treisprezece din coloniile sale din America de Nord, s-au răcit destul de tare, fapt ce a generat războiul cunoscut sub denumirea de „Bătăliile de la Lexington și Concord”.

Se spune că la început din partea americană dorința de independență nu fusese arzătoare, dar că exista o convingere conform căreia „jugul colonial” va fi „îmbunătățit”, dacă americanii vor arăta că sunt gata să lupte pe viață și pe moarte, așadar, avea să se întărească dorința de a scăpa de sub influența Marii Britanii.

De asemenea, aici pot fi amintite două documente, documente ce au ajutat la trecerea unor colonii de meșteșugari și comercianți, într-o viitoare națiune care doreau cu tot dinadinsul să devină independenți.

  • Actul britanic- un act de opresiune, cu denumirea „Intolerable Acts”, care sugera auto-guvernarea coloniilor americane ale Angliei.
  • Pamfletul lui Thomas Paine, numit „Common Sense”, fiind un puternic energizant pentru coloniști în a-și urma scopul final.

Sursa: unitischimbam.r

Text din Declarație:

„Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toți oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viața, Libertatea și căutarea Fericirii. Că, pentru a asigura aceste drepturi, Guverne sunt instituite printre oameni, izvorând puterile lor doar din consimțământul celor guvernați, Că atunci când orice Formă de Guvernare devine distructivă acestor scopuri, este dreptul poporului de a o modifica sau elimina, și să instituie nouă Guvernare, stabilindu-i fundația pe astfel de principii și organizându-i puterile în asemenea formă, încât să le pară lor cel mai probabil să producă Siguranță și Fericire”.

Pentru a marca evenimentul așa cum se cuvine, am luat legătura cu unul din istoricii de seama ai României, Adrian Niculescu, profesor universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), care ne-a vorbit despre evenimentul de care toți americanii își amintesc cu mândrie:

Sursa: ro.wikipedia.org

”Sărbătoarea americanilor este o dată importantă, prin care au obținut “dreptul la fericire”, așa cum spune și documentul în sine și, desigur reprezintă și o dată crucială din istoria omenirii.

În altă ordine de idei, aceștia au fost un bun exemplu pentru francezi, întrucât i-au ajutat prin diverse exemple în Marea Revoluție Franceză. 

Deși atât americanii, cât și englezii gândeau că totul este pentru poporul anglo-saxon, francezii au dat universalitate, prin urmare, Declarația de Independență S.U.A. a inițiat introducerea valorii de universalitate privind aceste drepturi.”

 

 

 


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.