29 martie 2024, 1:51

44.000 de oameni, o singură voce. Cetățenii din Liban cer ca Franța să preia conducerea statului

În urma exploziei devastatoare din Beirut, peste 44.000 de oameni au semnat o petiție online prin care doresc ca Franța să preia controlul asupra Libanului. Explozia care a avut loc în această săptămână a distrus mai bine de jumătate de oraș provocând pagube enorme, moartea a aproape 145 de persoane și rănirea a peste 5.000.

Petiția mai are însă și fundamentul crizei economice prin care trece Libanul, care a fost agravată de existența pandemiei de coronavirus. Printre principalele cauze care au condus la contextul actual în care se află Libanul, se mai numără și corupția, dar și conducerea precară a liderilor politici locali, precizează Deutsche Welle, citat de Digi24. 

Documentul semnat de cei peste 44.000 de oameni se propune ca Libanul să fie „plasat sub mandat francez pentru următorii zece ani”. Aceasta a fost lansată miercuri pe site-ul Avaaz, la inițiativa câtorva cetățeni libanezi, în urma exploziei de pe 4 august, reușind să adune până joi după-amiaza mai bine de 44.000 de semnături.

„Oficialii din Liban și-au arătat în mod clar inabilitatea de a conduce țara. Cu un sistem eșuat, corupție, terorism și miliții, țara a ajuns la ultima suflare. (…) Credem că Libanul ar trebui să se întoarcă sub controlul Franței pentru a fi restabilită o guvernare curată și durabilă”, se mai arată în text.

Nimic nou sub soare

Petiția prin care se dorește ca Franța să preia controlul Libanului nu este singura inițiativă de acest gen. Datele istorice arată faptul că Libanul a mai trecut printr-o experiență similară între anii 1920 și 1945.

Potrivit celor de la DW, petiția a fost distribuită în mod intens pe rețelele de socializare în Liban, vizând atragerea atenției președintelui francez Emanuel Macron care a efectuat joi o vizită oficială în semn de solidaritate cu locuitorii orașului Beirut, fiind de asemena și primul lider străin care a ajuns în Liban după cumplita tragedie care a pus țara sub doliu național pentru trei zile.

„Asta arată cât de disperați sunt unii dintre libanezi. Și-au pierdut casele, și-au pierdut bunurile, nu-și pot salva copiii. Chiar nu știu ce să facă”, a comentat jurnalista Dima Tarhini, potrivit Digi24. 

În urma exploziei, mai mulți lideri ai lumii au oferit sprijin și asistență medicală umanitară Libanului. Printre acestea s-au mobilizat până acum țări precum SUA, Franța, Turcia, Israel, Regatul Unit, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar, Rusia și Spania.

Sursă Foto: ft.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol