25 august 2023, 18:55

5 ani de închisoare pentru un fost gardian nazist. Povestea lui Josef S, în vârstă de 101 ani

Un fost gardian al unui lagăr de concentrare nazist, identificat drept Josef S, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a ajutat la uciderea a mii de prizonieri la Sachsenhausen, în apropiere de Berlin, scrie BBC.

Actualmente în cîrstă de 101 ani, Josef S a negat întotdeauna că a fost gardian SS în lagăr. El a fost găsit vinovat de complicitate la uciderea a 3.518 persoane.

Conform BBC, el a fost la împușcarea prizonierilor de război sovietici și la uciderea altora cu gaz Zyklon B.

Apărarea a cerut achitarea sa și urmează să facă apel împotriva sentinței de închisoare.

Lagărul de la Sachsenhausen

Zeci de mii de oameni au murit la Sachsenhausen în timpul celui de-al Doilea Război Mondial din cauza foametei, a muncii forțate, a experimentelor medicale și a crimelor comise de SS. Mai mult de 200.000 de persoane au fost încarcerate acolo, inclusiv prizonieri politici, precum și evrei, romi și țigani.

„Nu știu de ce stau aici, în această boxă a păcatelor. Chiar nu am avut nimic de-a face cu asta”, a spus Josef S în declarația sa finală în ajunul verdictului din Brandenburg an der Havel.

Judecătorul Udo Lechtermann i-a spus că, în ciuda afirmațiilor sale contrare, instanța a constatat că a lucrat în lagărul de concentrare timp de aproximativ trei ani, începând cu 1942. „Ați sprijinit de bunăvoie această exterminare în masă prin ocupația dumneavoastră”, a spus el.

Judecarea gardienilor lagărelor naziste a devenit posibilă abia în 2011, când fostul gardian SS John Demjanjuk a fost găsit vinovat. Acest verdict a determinat o căutare a indivizilor care erau încă în viață.

Patru ani mai târziu, așa-numitul „contabil de la Auschwitz”, Oskar Gröning, a fost condamnat la închisoare. Iar un fost secretar al lagărului de concentrare, în vârstă de 97 de ani, este în prezent judecat în nordul Germaniei.

Convenții de confidențialitate

Josef S nu este identificat în totalitate în Germania din cauza convențiilor de confidențialitate. Deși numele său și datele de naștere au fost indicate în documentele unui gardian SS, acesta a susținut că nu a fost în lagăr și că a lucrat în schimb ca muncitor agricol.

Este puțin probabil ca el să își ispășească cel puțin o parte din sentință, deoarece cea mai înaltă instanță din Germania va trebui mai întâi să decidă dacă îi va permite sau nu să facă apel, iar acest lucru va dura câteva luni.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol