26 octombrie 2021, 21:02

5 filme românești la Festivalul de Film San Sebastian

Ce-a de-a 69-a ediție a Festivalului de Film de la San Sebastian vine cu vești bune pentru România.

Cinci producţii româneşti şi cu participare românească, între care „Crain nou”, de Alina Grigore, „Marocco”, de Emanuel Pârvu, şi „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, de Radu Jude, sunt incluse în competiţii la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la San Sebastián (17-25 sptembrie).

În festival vor fi prezentate 175 de filme, lungmetraje şi scurtmetraje, de ficţiune şi documentare. Festivalul va fi deschis cu proiecţia filmului „One Second”, de Zhang Yimou, inclus în competiţie, şi a scurtmetrajului „Rosa Rosae. La guerra civil”, de Carlos Saura.

Producția „Las leyes de la frontera”, de Daniel Monzón, va închide ediţia de anul acesta.

În competiţie au fost alese 16 producţii. „Crai nou”, primul lungmetraj regizat de actriţa Alina Grigore, va concura cu pelicule semnate, între alţii, de Laurent Cantet, Terence Davies, Lucile Hadzihalilovic, Fernando León de Aranoa şi Claire Simon.

Crai nou

„Crai nou”, scris şi regizat de Alina Grigore, cu Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov în distribuţie, urmăreşte călătoria psihologică a unei tinere spre dezumanizare. Irina se luptă să scape de violenţa din familiei ei disfunţională. O experienţă sexuală ambiguă îi va impulsiona intenţia de a lupta contra violenţei din familia ei.

Alina Grigore este cunoscută pentru rolul din „Ilegitim” (2016), regizat de Adrian Sitaru, cu care a scris scenariul, şi care a fost premiat în secţiunea Forum a Berlinalei. Înainte de asta, ea a jucat, între altele, în serialele „Îngeraşii” şi „Aniela”.

Secțiunea New Directors – Marocco

În secţiunea New Directors, dedicată cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, a fost selectat „Marocco”, semnat de Emanuel Pârvu. Treisprezece producţii din 15 ţări concurează pentru trofeul Kutxabank-New Directors în valoare de 50.000 de euro, potrivit news.ro.

Al doilea lungmetraj al lui Pârvu, cu Şerban Pavlu, Crina Semciuc şi debutanţii Ana Indricău şi Tudor Cucu – Dumitrescu în distribuţie, urmăreşte destinele a două iubiri care ajung în situaţii de viaţă şi de moarte ca urmare a neîncrederii. Este o poveste universală despre responsabilitatea morală a faptelor care duc la consecinţe fatale, dar şi despre lanţul faptelor mici făcute cu intenţii bune care generează prăbuşirea unui eşafodaj construit pe o iubire puternică.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.