9 decembrie 2023, 10:45

5 întrebări care te ajută să alegi panourile fotovoltaice

Te-ai hotărât să optezi pentru un sistem de energie regenerabilă și să folosești panouri fotovoltaice? Felicitări pentru alegerea făcută!

Ține cont, însă, și de faptul că poate fi destul de complicat să te îndrepți către panourile fotovoltaice care ți se potrivesc și că va fi nevoie să faci puțin research înainte de a lua o decizie.

Exact de asta suntem aici: pentru a-ți face alegerea mai ușoară, iar în materialul de față te ajutăm cu câteva sfaturi de bază.

  1. În ce scop vei utiliza panourile fotovoltaice?

Te sfătuim să începi cu nevoia pe care vrei să o suplinești și anume în ce scop vei folosi planurile fotovoltaice? Ai nevoie de încălzirea locuinței, dar și de producerea de apă caldă sau doar de una dintre acestea? Ești deja conectat la o rețea de energie electrică și îți dorești să economisești sau vei alege să ai o independență totală și eventual să fii distribuitor în sistem?

Cântărește toate aceste aspecte și, în funcție de răspunsurile tale, vei ști către ce fel de model de panouri fotovoltaice va trebui să te îndrepți.

  1. Ce model vei alege?

Următorul pas este să te gândești la ce model de panouri fotovoltaice este mai potrivit pentru tine. Trebuie să știi că ele sunt clasificate în funcție de producția de energie electrică, dar și de randamentul pe care îl oferă.

Diferențiatorul aici este prețul, așa că ia în calcul și bugetul, atunci când dorești să îți alegi noul kit de panouri fotovoltaice.

Cele mai cunoscute modele sunt: panourile fotovoltaice amorfe, care sunt mai ieftine, dar au un randament mai mic, însă le poți folosi dacă le vei monta pe niște suprafețe curbate.

Apoi mai există panourile fotovoltaice policristaline, care la fel ca cele amorfe, sunt mai ieftine, însă au un randament mai mare decât al celor precedente.

Și, în sfârșit, cele monocristaline, care sunt extrem de calitative, au un randament bun, produc o cantitate mare de energie, însă au și un preț pe măsură.

  1. De câte panouri ai nevoie?

Acesta este probabil una dintre cele mai importante întrebări pe care și le adresează oricine dorește să folosească panouri fotovoltaice și este firesc deoarece este o noțiune de bază de la care trebuie să pornești.

Ține cont de aceste sfaturi și vei găsi răspunsul potrivit. Ce ai de făcut?

  • Estimează consumul de energie electrică – poți face asta aruncând o privire pe facturile de energie electrică din ultimul an; îl mai poți afla și cu ajutorul unei prize care este prevăzută cu contor energetic și pe care o poți monta între ștecher și priza clasică – pentru a afla consumul aproximativ, înmulțește cu orele de consum într-un an și adaugă toți consumatorii pe care îi ai în casă deoarece priza cu contor energetic va afișa consumul pe oră al unui singur electrocasnic
  • Următorul pas este să afli suprafața utilă (în metri pătrați) a acoperișului tău; dacă nu știi, o poți găsi în schița casei tale, făcută de arhitect, iar dacă nici aceasta nu îți este la îndemână, măsoară acoperișul și înmulțește lungimea cu lățimea – asftel vei afla care este suprafața utilă a acoperișului
  • Iar ultima etapă, aceea de a afla exact de câte panouri ai nevoie, este aceea de a împărți suprafața acoperișului (pe care ai aflat-o folosindu-te de informațiile furnizate la pasul anterior) la 1,7 deoarece acesta este mărimea standard a panourilor fotovoltaice
  1. Cât de durabile sunt?

Deoarece investiția în panouri fotovoltaice este una consistentă și pe termen lung, va fi necesar să ții cont și de rezistența în timp a panourilor.

Te sfătuim să alegi unele de bună calitate, care sunt construite pentru a avea o durată mare de viață, dar și pentru a face față cu bine condițiilor meteo nefavorabile.

  1. Cât de eficiente sunt?

Iar pentru că atunci când vorbim despre energie sustenabilă nu avem cum să nu ne referim și la eficiență, te sfătuim să ții cont și de acest aspect.

Panourile fotovoltaice standard au o eficiență de până la 17%, iar cele cu o eficiență înaltă se încadrează între 18 și 23%.

Sperăm că îți sunt mai clare lucrurile acum!


Comentariile sunt oprite pentru acest articol