24 aprilie 2024, 4:27

5 lucruri esențiale pe care să le verificați când cumpărați un laptop la mâna a doua

Epidemia de COVID-19, combinată cu creșterea prețurilor și lipsa cipurilor, a declanșat o creștere a prețului majorității produselor electronice, cum ar fi laptopurile și smartphone-urile, în special a laptopurilor bune, care erau deja foarte scumpe. Totuși, mai există și o altă modalitate de a cumpăra un laptop de vânzare la preț mic. Este vorba despre cumpărarea de laptopuri vechi folosite/la mâna a doua.

 

Acum, o mulțime de oameni se feresc de obicei de bunurile folosite pentru că majoritatea fie au multe probleme de încredere, fie preferă să cumpere un laptop de vânzare nou din diverse motive cum ar fi garanția. Totuși, pentru cei care cu buget restrâns, care vor să cumpere un laptop de vânzare folosit bun pentru muncă, iată care sunt lucrurile pe care trebuie să le verificați atunci când cumpărați un laptop Windows folosit.

 

Nu cumpărați un laptop de vânzare Windows second-hand care are mai mult de doi ani vechime. Laptopurile vechi tind să se supraîncălzească, vor funcționa mai lent din cauza procesoarelor și a memoriei mai vechi și vor avea o baterie mai proastă. Începând cu standardele din 2021, stați departe de tot ceea ce este mai mic decât generația a 8-a de procesoare Intel și generația a 2-a de procesoare Ryzen.

1. Verificați recenziile de pe internet

Ori de câte ori sunt pe cale să finalizați o afacere, ar trebui să verificați recenziile laptopului pe internet sau pe YouTube și să știți care sunt avantajele și dezavantajele. În acest fel, veți ști dacă dispozitivul este alegerea potrivită pentru dvs.

 

Să presupunem că recenziile online evidențiază anumite dezavantaje pe care credeți că ar putea fi un obstacol. Întrebați vânzătorul dacă s-a confruntat cu probleme legate de acest(e) dezavantaj(e).

2. Cereți o chitanță de achiziție

Vă puteți asigura că vânzătorul este autentic și că laptopul folosit nu este un bun furat cerând o chitanță de cumpărare valabilă. Dacă vânzătorul nu are o chitanță de cumpărare, cereți dovada tranzacției online, dacă laptopul a fost cumpărat online.

 

Dacă vânzătorul nu are niciuna dintre ele, cereți ambalajul original și cutia în care a venit laptopul și cereți accesoriile. Puteți verifica dacă laptopul este autentic sau nu verificând dacă numărul de serie din sistemul de operare al laptopului corespunde cu cel de pe cutie.

Solicitarea chitanței de cumpărare este crucială dacă vânzătorul susține că laptopul este încă în garanție. Dacă în viitor veți întâmpina probleme cu laptopul, centrul de service autorizat v-ar putea cere să prezentați o chitanță valabilă.

3. Inspectați carcasa exterioară a laptopului

Nu se poate nega faptul că zgârieturile sunt cele mai enervante și chiar și o zgârietură minoră pe gadgetul nou și strălucitor vă poate face să vă răzgândiți. În funcție de cât de vechi este laptopul, este important să verificați cu atenție dacă există zgârieturi și lovituri.

 

Dacă achiziționați un laptop de vânzare la un preț foarte rezonabil, puteți ignora orice zgârieturi minore, dar, dacă laptopul are lovituri și urme puternice atât pe carcasa din față, cât și pe cea din spate, nu-l cumpărați, deoarece este posibil să fi suferit și daune interne.

4. Verificați dacă există pixeli morți pe ecran

Inspectați temeinic afișajul laptopului și vedeți dacă există zgârieturi sau pixeli morți pe ecran. Vă veți petrece cea mai mare parte a timpului uitându-vă la ecran. Un pixel mort este suficient pentru a vă strica experiența și a vă face să vă doriți să spargeți ecranul, mai ales atunci când vă uitați la filme.

 

Uneori, acești pixeli morți se pot și răspândi, făcând o porțiune din ecranul laptopului neagră. Înlocuirea ecranului unui laptop ar putea costa mai mult de jumătate din prețul laptopului; prin urmare, acesta este unul dintre lucrurile cruciale pe care ar trebui să le verificați la un laptop second-hand/folosit.

 

Identificarea unui pixel mort este ușoară. Dacă vedeți o mică pată neagră pe ecran, nu presupuneți niciodată că este vorba de o particulă de praf. Încercați să o ștergeți cu o cârpă umedă. Dacă rămâne, este posibil să aveți de-a face cu un pixel mort.

5. Testați performanța

Pentru a verifica dacă performanța este la înălțime, utilizați laptopul timp de aproximativ zece minute. Încercați să deschideți mai multe ferestre de browser și aplicații de sistem și încercați să faceți multi-tasking și să comutați între ele. Dacă vânzătorul susține că laptopul are un SSD, ar fi bine să verificați starea acestuia.

 

Dacă descoperiți că laptopul se mișcă încet, nu ezitați să întrebați vânzătorul de ce este lent. Chiar și atunci când procesorul și memoria sunt suficiente pentru a face față sistemului de operare și aplicațiilor, problema persistă la nivelul stocării din interior.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol