19 martie 2024, 9:57

50 de ani de la prima aselenizare. Când vor ajunge oamenii din nou pe Lună?

Astăzi se împlinesc 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11. Misiunea a fost constituită din Neil Alden Armstrong, comandantul misiunii, Michael Collins, pilotul modulului de comandă, și Edwin Eugene „Buzz” Aldrin Jr., comandantul modulului lunar. Pe 21 iulie, Armstrong și Aldrin au devenit primii oameni care au pășit pe Lună.

Tudor Mihăescu

Tudor Mihăescu

Cum au ajuns primii oameni pe Lună

Tudor Mihăescu, doctorand în istorie, cu o teză despre istoria explorării spațiale, a explicat pentru editiadedimineata.ro cum a fost posibilă prima aselenizare. „După tragicul accident petrecut cu Apollo 1 in 1967 (când trei astronauți americani și-au pierdut viața în timpul unei simulări), după misiunea circumlunară efectuată de Apollo 8 (membrii echipajului devenind astfel primii oameni care ajungeau în apropierea Lunii), după misiunile de teste efectuate de Apollo 9 și 10, pe 16 iulie 1969 era pregătită de lansare misiunea Apollo 11, formată din Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins. După o lansare reușită, după o călătorie de trei zile și o aselenizare plină de emoții, pe 21 iulie (ora 04:56, ora Bucureștiului), Neil Armstrong devenea primul om care pășea pe Lună, urmat de Buzz Aldrin. ”, povestește Tudor.

Întrebat ce pași s-au făcut după prima aselenizare, Tudor prezintă: „După ei au mai pășit pe suprafata lunară, în celelalte misiuni Apollo, încă 10 astronauți americani, ultimul dintre ei în 1972. De atunci și până în prezent, timp de cinci decenii, nicio altă misiune cu echipaj uman nu a mai zburat spre Lună”.

Oamenii vor ajunge din nou pe Lună

Tudor crede că, până în 2024, oamenii vor ajunge din nou pe Lună. „Luna stârnește astăzi din nou interesul: prin noul ei program selenar, denumit Artemis, NASA promite că va trimite din nou oameni pe Luna până in 2024.”, explică doctorandul în istorie.

Anul acesta, Masteratul de Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă, din cadrul Facultății de Istorie și Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, alături de Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat din cadrul Universității din București, au organizat dezbaterea „Prima aselenizare – după 50 de ani”. Tinerii interesați au putut dialoga cu Dumitru Prunariu despre Apollo, Interkosmos și Moon Village. Tudor Mihăescu a fost unul dintre moderatorii dezbaterii.

Cu ocazia dezbaterii, Tudor a oferit pentru editiadedimineata.ro o prezentare amplă a planurilor NASA: „Peste câțiva ani, nu mai departe de 2030, actuala Stație Spațială Internațională (ISS), cel mai amplu și complex laborator științific realizat vreodată, va fi ieșită din uz și își va încheia misiunea. În acel moment comunitatea internațională va avea trei opțiuni majore: să construiască o nouă stație spațială pe orbita Pământului (la fel ca ISS), să contruiască o stație spațială plasată în spațiul cislunar, sau să realizeze o bază permanentă pe Lună. Cel mai probabil, în decadele ce vor veni următorul pas va fi construirea unei stații spațiale în spațiul cislunar (Moon-Orbiting Space Station), urmat de proiectul unei baze permanente pe Lună (Moon Village), idee despre care Agenția Spațială Europeană deja discută. Vom fi contemporani cu aceste proiecte deosebit de ambițioase și, conform planurilor NASA, vom vedea noi aselenizări cu echipaj uman până în 2024”, a declarat Tudor.

Sursă cover foto: PRO TV


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol