19 aprilie 2024, 16:13

500 de ani de la prima expediție în jurul lumii. Cum a ajuns Magellan să pornească în aventura vieții lui

În urmă cu fix 500 de ani, celebrul explorator portughez, Fernando Magellan, pornea în aventura vieții sale, prima expediție în jurul lumii care avea să rămână pentru totdeauna în istorie.

Nava Victoria a acostat în sudul Spaniei pe 6 septembrie 1522, cu 18 persoane la bord, după o călătorie care a durat trei ani și a înregistrat un succes fără precedent, fiind prima navă care reușea la acel moment să înconjoare Pământul.

Înapoi în istorie

Totul a început în 1494, la doi ani după celebra expediție a lui Cristofor Columb, în urma căreia a descoperit continentul Americii de Nord. La auzul acestor vești, papa Alexandru al VI-lea a luat decizia de a separa teritorial harta lumii printr-o linie imaginară, pentru a aplana conflictele iscate dintre Sapania și Portugalia.

În urma acestui tratat, Spania avea dreptul de a revendica teritoriile descoperite în partea de vest a liniei imaginare, care împărțea în două Oceanul Atlantic, iar Portugalia pe cele din est. Această convenție a fost acceptată de ambele țări, fiind încheiată pe pe 7 iunie 1494, sub numele de Tratatul de la Tordesillas.

Goana după „aurul” oriental

Evenimentele enumerate mai sus, s-au petrecut într-o perioadă în care condimentele orientale erau la mare căutare. Mai mult, Insulele Moluce, ce aparţin în prezent Indoneziei, erau bogate în astfel de mirodenii, iar de aici se poate desprinde și scopul călătoriei lui Magellan.

Exploratorul portughez născut în 1480, credea că „insulele cu mirodenii” făceau parte din jumătatea de glob care îi revenea Spaniei, fiind convins că putea ajunge la destinație, călătorind prin vest la ele. A primit susținere din partea Coroanei Spaniole, pentru care mirodeniile aveau o valoare echivalentă cu cea a aurului. S-a lovit, însă, de diverse probleme care au dus în final la amânarea expediției.

A reușit să plece la drum abia pe 20 septembrie 1519, din Sanlúcar de Barrameda, însoțit de un echipaj format din 237 de oameni, împărţiţi în cinci nave: Trinidad, nava condusă de Magellan, San Antonio, Concepcion, Santiago şi Victoria.

Călătoria a continuat prin insulele Canare, coasta Braziliei și Patagonia – teritoriul Argentinei de astăzi.

Expediția nu a fost ferită de conflicte, fapt ce a dus în final la răzvrătirea echipajului sun conducerea lui Juan de Cartagena, Luis de Mendoza şi Gaspar de Quesada. Cu toate acestea, Magellan și restul echipajului, format din oamenii lui credincioși, au reușit să supraviețuiască și să își continue drumul către Insulele Moluce.

Strâmtoarea Magellan

În încercarea de a găsi o trecere spre vestul Americii, Magellan a trimis în recunoaștere, în Oceanul Pacific, recunoaștere nava Santiago, care a naufragiat în final.

După mai bine de trei luni de la acest eveniment a luat hotărârea de a continua călătoria și a reușot să găsească strâmtoarea care astăzi îi poartă numele. În timp ce traversau strâmtoarea Estêvão Gomes, Magellan a mai pierdut o parte din echipaj, în urma conflictului iscat de San Antonio, care s-a întors în Argentina cu 55 de oameni.

Nici această pierdere nu l-a convins pe Magellan să abandoneze expediția și a continuat traseul prin Oceanul Pacific, denumire pe care chiar acesta a atribuit-o datorită apelor sale liniștite.

Ultima debarcare pentru Magellan

Așa a ajuns Magellan pe insula Homonhon, unde a debarcat pe 17 martie. Însă, acesta avea să fie ultima sa debarcare. În Insula Mactan, de lângă Cebu, regele a refuzat să se supună invadatorilor şi a avut loc o bătălie în urma căreia Magellan a fost rănit de o săgeată otrăvită, murind pe 27 aprilie 1521

La final, a rămas Victoria

La finalul expediției au reușit să ajungă în Insulele Moluce doar două nave Trinidad şi Victoria, care au fost încărcate cu condimente. La întoarcdere nava Trinidad a picat pradă în mâinile portughezilor, iar Victoria, cu 60 de oameni la bord, a părăsit Insula Tidore pe data de 21 decembrie.

Victoria a traversat Oceanul Indian și Capul Bunei Speranţe, reușind să acosteze în Spania cu doar 18 membri la bord, pe data de 6 septembrie 1522, marcând sfârșitul primei expediții în jurul lumii.

Sursă Cover Foto:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol