CITIRE

60 de ani de la prima ediție a Concursului “George...

60 de ani de la prima ediție a Concursului “George Enescu“ și 137 de ani de la nașterea compozitorului român

Anul 2018 reprezintă împlinirea a 60 de ani de la prima ediție a Concursului Internațional „George Enescu“ (1-23 septembrie), 137 de ani de la nașterea compozitorului român, dar și 105 ani de când George Enescu înființa Premiul Național de Compoziție, acordat până în 1946, și sărbătoarea Anului Centenar.

Construit pornind de la valorile în care credea George Enescu, Concursul Internațional „George Enescu“ a fost constituit pe baza valorilor în care acesta credea, devenind de-a lungul timpului o șansă reală de lansare pentru interpreți ai muzicii clasice internaționale.

Cu ajutorul discipolului său, Yehudi Menuhin, în anul 1958, la trei ani de când George Enescu a plecat dintre cei vii, în capitală au fost înființate Festivalul Internațional „George Enescu” și Concursul Internațional „George Enescu“, care a fost lansat oficial ca parte a primei ediții a Festivalului. Devenite cele mai importante evenimente culturale internaționale organizate de România. Cele două pun în lumină misiunea de a duce mai departe numele, valorile și muzica lui George Enescu.

Sursa: classical-music.com

„Alegerea mea în juriul concursului m-a bucurat foarte mult, deoarece sunt convins că acest concurs este una dintre cele mai importante întreceri ale tinerilor muzicieni din ultimii ani. Prin participarea lor la această manifestare a culturii românești, muzicieni din numeroase țări ale lumii aduc mărturia înaltei lor prețuiri pentru arta marelui muzician român George Enescu”, spunea într-un interviu violonistul David Oistrah, unul dintre primii membri ai juriului de specialitate pentru Concursul Internațional „George Enescu“ .

Pe parcurs, Ștefan Ruha, Dan Grigore, Alexandru Tomescu și Elisabeth Leonskaja au devenit laureați ai Concursului Enescu, al cărui prestigiu a crescut exponențial cu fiecare ediție. În 2016, Concursul Enescu a marcat o nouă premieră: tânărul american Zlatomir Fung, în vârstă de doar 17 ani, a câștigat Secțiunea Violoncel a competiției interpretând pentru prima dată în istoria concursului  Simfonia Concertantă pentru Violoncel de George Enescu. „Degajă optimism, un fel de pasiune clocotitoare şi este extrem de lirică”, spunea Zlatomir Fung despre compoziția enesciană.

Începând cu ediția 2014 și fiind deschis publicului larg, Concursul Internațional „George Enescu“ a bifat creșteri ale numărului de tineri artiști înscriși în competiție, ediția 2018 a înregistrând un nou record – cu 400 de tineri muzicieni înscriși în competiție, dintre care, după selecția juriului de specialitate, intră în concurs 270 de tineri muzicieni din 39 de țări. Numărul concurenților români înscriși în competiție s-a triplat.

Sursa: classical-music.com

Directorul executiv al Concursului și al Festivalului Enescu Mihai Constantinescu, declara următoarele:

„Să ne amintim că George Enescu a inițiat Premiul pentru Compoziție în 1913 tocmai cu dorința de a susține dezvoltarea muzicienilor tineri, de a le oferi recunoaștere și susținere. Este ceea ce încercăm constant să facem prin intermediul Concursului Enescu și ne bucurăm că la ediția 2018 sărbătorim și cel mai mare număr de concurenți români înscriși, ceea ce arată o dezvoltare a interesului și a spațiului românesc din acest punct de vedere. Cifrele relevă că atât la nivel național, cât și la nivel internațional prestigiul Concursului Enescu este într-o continuă creștere“.

Concursul Enescu implică un repertoriu obligatoriu pentru tinerii muzicieni cu mai multe lucrări de George Enescu, iar câștigătorii competiției au posibilitatea de a participa la viitoarea ediție a Festivalului Enescu, urcând pe scenă alături de mari orchestre internaționale, potrivit romanialibera.ro.

Din nou, în perioada 1-23 septembrie, ediția 2018 a Concursului Enescu va prezenta publicului șase recitaluri extraordinare, concerte cu orchestră și invitația de a urmări și de a susține pas cu pas, în toate etapele de concurs, tinerii muzicieni care vor fi stelele muzicii internaționale de mâine.

Sursa: stireacalda.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.