19 aprilie 2024, 20:49

60 de ani de la prima revoluție spațială: Sputnik 1 a schimbat complet modul în care privim cosmosul

Sunetul emis de satelitul Sputnik 1 în urmă cu 60 de ani, captat de radiourile din lumea întreagă, a lansat cursa de cucerire a spațiului. Pentru creatorii lui din fosta Uniune Sovietică, acel sunet a marcat încheierea unei numărători inverse, care s-a dovedit a fi însă prima dintr-o listă foarte lungă de evenimente similare care au avut loc ulterior în timpul Războiului Rece.

Succesul, primul înregistrat de industria spațială sovietică, nu a fost însă garantat dinainte. El se datorează și savanților germani aduși în U.R.S.S. la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și rachetelor lor V2, ce au fost lansate în principal împotriva Marii Britanii.

Unul dintre creatorii rachetei R7 care a plasat pe orbită primul satelit Sputnik 1 în 1957, Nikolai Shiganov avea pe atunci sarcina de a crea un aliaj special de aluminiu pentru a fi utilizat la sudarea componentelor noului lansator spațial. Korolev visa să participe la cucerirea spațiului, dar, în plin Război Rece, presiunea timpului era mereu resimțită: unul dintre principalii ingineri germani, Wernher von Braun, lucra deja pentru tabăra inamică, într-o echipă americană.

„Biroul lui Korolev trebuia să creeze cât mai repede posibil o rachetă intercontinentală capabilă să transporte bomba cu hidrogen către orice punct de pe planetă”, își amintește Nikolai Shiganov, un supraviețuitor al Gulag-ului sovietic, considerat părintele industriei spațiale sovietice, potrivit agerpres.ro.

În seara zile de 4 octombrie 1957, inginerul Eduard Bolotov a primit ordinul de a se prezenta imediat la centrul de lansări. Întreaga operațiune era strict secretă. La ora 22.28, din biroul lui, tânărul inginer a văzut racheta ridicându-se încet dintre schelele care o susțineau, părând că s-a oprit pentru câteva secunde, apoi decolând cu un zgomot puternic.

„La o altitudine de 40 de kilometri, racheta, cu cele patru motoare laterale ale sale, forma un fel de cruce pe cerul nocturn, înainte să dispară”, își amintește el.

Abia în jurul orei 03.00, spre dimineață, a aflat de la superiorii lui că primul satelit artificial al Terrei fusese plasat cu succes pe orbită.

 

[Sursă imagine: history.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol