17 ianuarie 2022, 9:44

65 de ani de la nașterea lui Adrian Pintea. În ce mari roluri l-au văzut românii

Se împlinesc 65 de ani de la nașterea cunoscutului actor Adrian Pintea.

Acesta s-a născut la 9 octombrie 1954, în Beiuş şi a copilărit în localitatea natală şi la Oradea.

Studii

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti în 1979.

La finalul anilor ’80 a devenit asistent universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, apoi Adrian Pintea a devenit titular pe postul de profesor universitar, predând, din 1990, actorie.

În anul 2002 a obţinut titlul de doctor în domeniul teatru, cu lucrarea „Hamlet sau actorul lucid”, iar în anul 2004 a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, la secţia regie film.

În ce mari roluri l-au văzut românii

Adrian Pintea a avut primele roluri la Teatrul Nottara, unde a jucat personaje ca Oedip (1977, în piesa în „Oedip salvat” de Radu Stanca), Romeo (1978), Ahile (1981), Henric al lV-lea (1990) etc. La Teatrul Bulandra a debutat cu rolul Treplev în „Pescăruşul” de A. P. Cehov, în regia lui Liviu Ciulei. La teatru a fost remarcat de regizori celebri şi distribuit în film, prezintă agerpres.ro.

În cinematografie și-a făcut debutul în 1978, în „Între oglinzi paralele”, regia Mircea Veroiu, alături de nume mari ca Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, George Constantin şi Fory Etterle.

Rolurile pe care le-a jucat pe scenele teatrelor au fost: Alexei – „Memoriile unui necunoscut” de F.M. Dostoievski, regia Ion Cojar, la Teatrul Naţional Bucureşti; Ahile – „Ifigenia” de Mircea Eliade, regia Ion Cojar, Teatrul Naţional Bucureşti, 1981; Jean – „Domnişoara Iulia” de August Strindberg, regia Liana Ceterchi, la Studioul Casandra; Henric – „Henric al lV-lea” de Luigi Pirandello, regia Dominic Dembinski, la Teatrul Nottara, 1990; Val – „Orfeu în infern” de Tenessee Williams, regia Adrian Pintea, la Teatrul Româno-American; Eddie – „Nebun din dragoste” de Sam Shepard, regia Adrian Pintea, Teatrul Româno-American; Hamlet – „Hamlet” de William Shakespeare, regia Tompa Gabor, la Teatrul Naţional Craiova.A fost distribuit în numeroase roluri în piese de teatru TV şi film TV: Zeno („Lumini şi umbre”, regia Andrei Blaier, serial TV), Romeo („Romeo şi Julieta”, regia Cătălina Buzoianu), Henric („Henric al lV-lea”, regia Dominic Dembinski) sau Don Juan („Don Juan” de Fr. Durrenmatt, regia Eugen Todoran).

De asemenea, a fost una dintre vocile constante ale teatrului radiofonic – „Departe de lumea dezlănţuită”, „Fântâna Blanduziei”, „Fraţii Jderi”, „Gaiţele”, „Geniu pustiu”.

Activitatea de regizor

Ca regizor, a pus în scenă piesele „Orfeu în infern” de Tennessee Williams, „Nebun din dragoste” de Sam Shepard, „Repetiţie cu Barrymore” de William Luce, la Teatrul Bulandra. La teatrul radiofonic a semnat regia pentru piesele „Peter Rugg dispărut” (1994) de William Austin, „Joc cu fantasme” (1996) de Cristian Munteanu.

Din bogata lui filmografie amintim: „Iancu Jianu, zapciul” (1980), „Iancu Jianu, haiducul” (1981), „Vulcanul stins” (1987), „Pădureanca” (1988), „Mircea” (1989), „Cei care plătesc cu viaţa” (1991), „Moartea unui artist” (1991), „Trandafirul şi coroana” (1991), „Nostradamus” (1994), „Ochii care nu se văd” (1994), „Don Juan sau dragostea pentru pentru geometrie” (1997), „Vlad” (2003), „Femeia visurilor” (2005), „Natasha” (2007).A avut roluri în producţii sau coproducţii internaţionale pentru marele ecran: „Lurking Fear” (SUA, 1994), „Domnişoara Christina” (România-Franţa, 1996), „Duşmanul duşmanului meu” (SUA, 1999), sau „Tinereţe fără tinereţe” (SUA-Germania-Italia-Franţa-România, 2007).A fost pasionat de literatură, în special de poezie, pe care nu doar a recitat-o, ci a şi scris-o. În 1996 a publicat volumul „Pământul americanului” (nuvele), doi ani mai târziu i-a apărut volumul de poezie „Umbrit”, iar în 2002 a publicat „Hamlet sau actorul lucid” (eseul său de doctorat).

Premii și distincții

Adrian Pintea a primit Ordinul Meritul cultural în Grad de Comandor (1 martie 2004), Premiul Criticii pentru cel mai bun actor (rolul Hamlet, în regia lui Tompa Gabor), Premiul de excelenţă VIP 2005, Premiul Arte VIP 2006 pentru regia spectacolului „Jesus Christ Superstar” de Andrew Lloyd Webber.

Actorul Adrian Pintea a murit la 8 iunie 2007.

sursa foto: ziarulmetropolis.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.