Pentru introvertiți petrecerea unei zile în liniște cu o cană de ceai și o carte bună, departe de o lume agitată și zgomotoasă, este modalitatea cea mai eficientă de încărcare a bateriilor. Dar, oare ce cărți preferă acest tip de personalitate? Iată câteva exemple:
„Jurnalul unui adolescent timid” de Stephen Chbosky
Descriere:
Aflat în pragul adolescenței, Charlie se hotărăște să-și povestească viața unui prieten imaginar, căruia îi trimite o serie de scrisori intime. Prins între dorința de a-și trăi viața și tendința de a fugi de ea, Charlie, se trezește obligat să exploreze un teritoriu până acum necunoscut, al primelor întâlniri, al problemelor de familie și al prietenilor adevărați, căutând neîncetat „melodia perfectă“ a unei „călătorii perfecte“ în care „să se simtă infinit“.
„Scurta și minunata viață a lui Oscar Wao” de Junot Díaz
Descriere:
Oscar Wao, protagonistul cărții, este un dominican supraponderal, tocilar de ghetou și împătimit de jocurile video și romanele SF. În casa lui din New Jersey, Oscar visează că va deveni un J.R.R. Tolkien postcolonial și, mai ales, ca va descoperi dragostea. Dar asta s-ar putea sa nu se întâmple niciodată, din cauza blestemului fuku, care urmărește familia lui Oscar de generații întregi. Viața despre care Diaz scrie cu o tandrețe și o energie uluitoare, ilustrând, prin această experiență dominicano‑americană, capacitatea nesecată, profund umană, de a persevera în fața chinului și durerii.
„Să nu mă părăsești” de Kazuo Ishiguro
Descriere:
Katie H. este educatoare. Slujba ei este aceea de a-i ajuta pe „copiii-clone” să creadă că, în instituția de la Hailsham, între vizionările de scene erotice din filme și joacă, între colecțiile de reviste sau cărți și iazul cu rate, ei vor uita adevăratul și unicul motiv al existenței lor, acela de a dona organe. În scurta lor viață, care se întinde preț de un număr limitat de „donații”, ei așteaptă plini de speranța ziua când vor avea parte de libertatea din spatele gardului de sârmă ghimpată și când vor înceta să mai fie simple some, corpuri cultivate pentru piese de schimb.
„Marțianul” de Andy Weir
Descriere:
Membrii echipajului Ares 3 ajung pe Marte pentru o misiune programată să dureze două luni, dar o furtună puternică le va da planurile peste cap și vor fi nevoiți să părăsească planeta după doar câteva zile. Însă numai cinci dintre cei șase membri ai echipajului se vor lansa spre Pământ. Mark Watney, pe care ceilalți îl cred mort, rămâne singur, cu resurse limitate de apă și de hrană. Și astfel pornește într-o uimitoare cursă pentru supraviețuire, reușind să facă ceea ce nimeni până atunci nu ar fi crezut că este posibil pe o planetă fără viață. Inteligența și umorul, stăpânirea de sine și ingeniozitatea îl vor ajuta pe Watney să facă față rând pe rând problemelor aparent insurmontabile.
„Walden sau viața în pădure” de Henry David Thoreau
Descriere:
Cartea lui Henry David Thoreau, Walden sau Viaţa în pădure (Walden) relatează o experiență reală: doi ani petrecuți în pădure, într-o căsuță de bușteni, pe malul lacului Walden. Este o emoționantă declarație personală de independență, o călătorie spirituală, un jurnal al regăsirii de sine, o satiră și un experiment social. Thoreau descrie experienţa ca un exercițiu de a se elibera de modul de gândire, de prejudecățile și convenționalismul dobândite prin educație și prin traiul în societate.
„Fangirl” de Rainbow Rowell
Descriere:
Toată lumea este fan al lui Simon Snow, dar Cath și Wren sunt cele mai înfocate admiratoare ale lui, scriind propriile povești despre magicianul adolescent. Fac asta cu pasiune, încercând să se ascundă de problemele lor în universul ficțiunii, unde totul este posibil. Deși sunt gemene, cele două fete sunt cum nu se poate mai diferite. Părăsite de mamă și crescute de un tată în căutarea echilibrului sufletesc, ele trebuie totuşi să înfrunte viaţa reală. Care le va despărţi pentru un timp. Dar care le va învăţa cât de frumoasă poate fi studenția. Și cât de mare este puterea iubirii.
„Puterea tăcută” de Susan Cain
Descriere:
Introvertiții au realizat lucruri incredibile datorită temperamentului lor liniștit, nu în ciuda acestuia. Această carte reprezintă un ghid care te poate ajuta să-ți valorifici calitățile și abilitățile extraordinare pe care le ai deja.
Surse descriere cărți: carturesti.ro, elefant.ro, editura-paladin.ro.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol