Site icon Editia de Dimineata

71% dintre români cred că viața lor s-a îmbunătățit de când au pisică

71% dintre români cred că viața lor s-a îmbunătățit de când au pisică, relevă un studiu Whiskas realizat recent în România.

Aproape trei sferturi dintre români au găsit o pisică sau au primit una, de care au grijă în prezent, și foarte mulți dintre ei se simți atașați de ele, considerându-le mai mult decât un animal de companie, ci chiar parte din familie. Doar 11% dintre proprietarii de pisici au cumpărat pisica, 6% dintre ei fiind proprietari de feline cu pedigree, arată studiul Whiskas.

44% dintre români au o pisică, în timp ce 21% au două sau mai multe, în total 61% dintre proprietarii de pisici spunând că nu-și pot imagina viața fără una sau mai multe feline în gospodăria lor.

Dintre respondenții care nu au pisică în acest moment, bărbații s-au dovedit mai deschiși la ideea de a deveni părinți de pisici. Astfel,  21% dintre bărbați intenționează să își ia pisică în viitorul apropiat, în timp ce doar 12% dintre femei își doresc același lucru.

Iubitorii de feline, firi mai atente, calme și creative

Rezultatele cercetării arată că percepția generală a românilor asupra iubitorilor de feline este una pozitivă, 64% dintre respondenți având o părere bună despre persoanele cu pisici – de cele mai multe ori, acestea sunt văzute ca persoane mai atente (56%), calme (43%) și creative (38%). Similară este și percepția iubitorilor de feline despre ei înșiși – aceștia caracterizându-se ca fiind persoane mai atente (60%), dar și mai active (50%), organizate (49%) și independente (41%).

Pentru majoritatea românilor, pisica este parte din familie

Deși este o fire independentă, pisica creează o legătură specială cu părintele biped. La fel este și în cazul oamenilor, 43% dintre respondenții care au pisică afirmând că aceasta este parte din familie, în timp ce 24% o consideră un animal de companie. La polul opus, doar 13% au spus că nu au creat o legătură specială cu felina lor.  Comparativ cu media generală, românii cu vârsta între 55-64 ani, dar și cei de 18-24 ani consideră în procent mai mare (52%, respectiv 46%) că pisicile fac parte din familia lor.

Din totalul respondenților cu pisică, 37% au declarat că pisica lor trăiește exclusiv în interior (de exemplu, în apartament), 31% au o pisică care trăiește în interior, dar are posibilitatea să iasă afară, și 39% au pisici care trăiesc doar afară, acestea din urmă fiind mai des întâlnite în mediul rural.

Traiul alături de feline aduce numai beneficii

Pisicile reprezintă un angajament pe termen lung, timp în care dezvoltă legături emoționale puternice cu membrii familiei și reușesc să ajungă la inima acestora. 71% dintre respondenții cu feline au spus că viața lor s-a îmbunătățit odată cu venirea pisicii în casa lor, în timp ce 26% nu au remarcat nicio schimbare. De asemenea, peste jumătate dintre aceștia (61%) au spus că nu își mai pot imagina viața fără pisica lor, ceea ce demonstrează faptul că felinele sunt companioni minunați.

74% dintre românii care au pisică sunt de părere că pisicile contribuie la reducerea stresului și au un efect calmant atunci când sunt mângâiate. 72% spun că au parte de distracție împreună și 70% consideră felinele un bun companion în viața de zi cu zi. Printre celelalte beneficii ale traiului alături de o pisică, românii consideră protejarea împotriva rozătoarelor, responsabilizarea, dar și îmbunătățirea calității vieții.

„În lumina studiilor din literatura de specialitate, dar și potrivit propriilor cercetări în calitate de psiholog clinician, pot afirma că prezența pisicilor poate crește starea de bine psihologică și aduce beneficii precum confortul, compania, atașamentul, comportamentul prosocial, ameliorarea imaginii de sine. Conviețuirea cu pisicile oferă oamenilor posibilitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru o altă ființă, mijlocind totodată dezvoltarea afectivității, sensibilității și empatiei. Prin interacțiunea cu pisicile, oamenii au oportunitatea de a învăța, de a exersa și de a fi motivați să aibă grijă de cineva. Legătura om-animal are un impact pozitiv semnificativ asupra dezvoltării sociale, emoționale, comportamentale și cognitive a oamenilor. Promovarea compasiunii și empatiei față de pisici poate avea implicații importante pentru comportamentul prosocial față de semeni, întrucât empatia orientată către animale se poate generaliza la empatia orientată către om – condiție esențială a umanismului,” spune Candice Prohanca-Dragotă, psiholog clinician și psihoterapeut.

Informarea și educarea, cheia pentru o viață lungă și sănătoasă a pisicii

La fel ca în cazul altor animale de companie, pisicile au nevoie de o nutriție adecvată și echilibrată pentru o viață lungă și sănătoasă. În timp ce 61% dintre respondenți spun că își hrănesc zilnic pisicile cu hrană uscată, multe persoane le hrănesc în continuare cu mâncare gătită, aceasta fiind a doua opțiune în preferințele românilor (31%), urmată de hrană umedă sub formă de pliculețe (25%) și conserve (16%).

Mâncarea gătită poate duce însă la apariția multor probleme de sănătate – pisicile sunt foarte sensibile, iar unele mâncăruri, cum ar fi ceapa și usturoiul, ouăle crude sau lactatele se numără printre alimentele toxice pentru feline.

Activitatea fizică este, de asemenea, extrem de importantă pentru sănătatea felinelor, supraponderalitatea fiind un fenomen frecvent în cazul lor. Aceasta trebuie abordată întotdeauna împreună cu medicul veterinar, deoarece restricționarea alimentelor poate avea consecințe grave asupra sănătății lor, pisicile fiind adaptate să se hrănească în doze mici și dese.

*Studiul comandat de marca Whiskas a fost realizat de Reveal Marketing Research în mai 2023, pe un eșantion de 1.010 de respondenți din România.

Cu ocazia mediatizării studiului, Whiskas a lansat inițiativa #Iamacatperson , pentru a arăta numeroasele beneficii ale traiul alături de feline și a inspira oamenii să afirme cu mândrie cât de minunate sunt pisicile lor, dar și cum le îmbunătățesc acestea viața.

Sursa foto: Marina Constantinoiu

Exit mobile version