21 iunie 2024, 3:16

80% dintre români au probleme dentare. Insuficienta decontare a serviciilor stomatologice, o cauză

Unu din cinci români nu a fost la stomatolog în ultimul an, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică.

Dintre cei care au ajuns la stomatolog în ultimul an, doar 4% au mers pentru un control de rutină.

Aceste date situează România pe penultimul loc în UE la numărul de vizite la stomatolog: 0,3 per capita față de 0,9, media UE.

Medicul Florin Lăzărescu, membru fondator și secretar general al Societății de Stomatologie Estetică din România explică faptul că am ajuns la aceste statistici îngrijorătoare și din cauza faptului că doar 5% din serviciile globale de stomatologie sunt decontate prin Casa de Asigurări, comparativ cu 30% media europeană, restul fiind servicii oferite privat, ceea ce scade pragul de adresabilitate la stomatolog.

80% dintre români au probleme dentare

Statisticile arată sumbru și în ceea ce privește problemele dentare, aproape 80% dintre români confruntându-se cu probleme dentare, unele foarte grave.

Spre deosebire de noi, 70% dintre europeni sunt mulțumiți de starea sănătății lor dentare.

Experiența unor state europene arată că prevenția și profilaxia sunt prezente în proporție de 100% la nivelul tratamentelor stomatologice și asta pentru că serviciile sunt decontate.

“Avem exemplul țărilor nordice, sau al Germaniei și Marii Britanii, unde casele de asigurări decontează, chiar dacă nu în procent de 100%, undeva la 65-70% decontează o mare parte dintre serviciile medicale și atunci adresabilitatea populației, fie că vorbim de mediul urban sau rural este foarte mare, pacientul este îndemnat să meargă la medicul stomatolog și problemele sunt rezolvate în primul rând funcțional. Sigur că dacă ne adresăm și tratamentelor estetice avem asigurări private sau se plătesc individual de către pacienți, dar în primul rând funcționalitatea și sănătatea orală este rezolvată”, a explicat medicul Florin Lăzărescu, membru fondator și secretar general al Societății de Stomatologie Estetică din Romania și fost președinte și secretar general al Societății Europene de Cosmetică Dentară, la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

În cazul României, fondurile pentru decontări sunt puține și se termină foarte repede.

“Aceste plafoane sunt alocate medicului și ele sunt date pe manopere și nu pe numărul de pacienți înscriși și tratați, cum este de exemplu la medicina de familie și ele se termină foarte repede la începutul lunii, în funcție de numărul de pacienți tratați”, explică medicul.

În mediul rural, penurie de medici. În marile orașe, inflație

O altă problemă a României este numărul insuficient de cabinete și medici stomatologi în mediul rural.

În marile orașe cum ar fi București sau Cluj există o inflație de medici stomatologi, numărul fiind de un medic la 250 sau 300 de locuitori, media UE fiind de un medic stomatolog la 1500 de locuitori.

“Sunt două problemeîn ultimii 30 de ani a crescut foarte mult numărul de absolvenți ai facultăților de stomatologie. Pe lângă universitățile sau centrele clasice București, Cluj, Iași, Timișoara, au apărut multe alte orașe unde avem facultăți de stomatologie, deci numărul este foarte mare. Avem în jur de 1500 de absolvenți de stomatologie pe an și aceștia se adaugă an de an în rândul medicilor stomatologi. Sigur că o parte din ei pleacă din țară și se duc în Uniunea Europeană să profeseze, dar marea majoritate rămân aici și avem datorită acestui lucru o aglomerare mai ales pe zonele urbane, de medici stomatologi, pentru că nu sunt stimulați suficient să meargă către către zonele rurale. Problemele care le preîntâmpină în zonele respective sunt destul de mari. Trebuie implicate și autoritățile locale în a avea medici stomatologi sau cabinete în mediul rural”, spune dr.Florin Lăzărescu.

Clinici specializate pentru copii

Medicul recomandă controale stomatologice regulate la copii, mai ales că acum există medici care se ocupă exclusiv de copii, iar în clinici există și psihologi care pot ajuta în ceea ce privește teama de durere.

Iar tehnicile revoluționare, precum inhalosedarea, folosite în medicina stomatologică, sunt metode sigure de relaxare atât pentru pentru copii, cât și pentru adulți, pentru a nu simți durerea.

“Sunt colegi specialiști, pedodonți care nu se ocupă decât de copii. Există inhalosedare, ca tehnică care ne ajută în tratamentul acestor cazuri. Există clinici specializate care au departamente pentru pediatrie. Cu siguranță toate acestea ajută. Sunt clinici care au colaborări cu psihologi și care pot să ajute în cazul pacienților, nu neapărat la copii, dar și la persoane adulte care au o problemă de fobie la medicul stomatolog, să ajute în această comunicare”, afirmă medicul.

În plus, noile tehnologii precum aplicarea ghidată a implanturilor dentare sau lucrările protetice realizate în totalitate în mod digital sunt realități uzuale în clinicile stomatologice din România.

Amprentele optice, frezarea computerizată a lucrărilor finale sau aplicarea ghidată a implanturilor dentare sunt rezultate ale avansului tehnologic, net superioare tehnicilor convenționale. Nu în ultimul rând, digitalizarea proceselor ne permite o trasabilitate sporită a instrumentarului folosit la fiecare pacient, pentru a ști ce proceduri de sterilizare au fost realizate, de către ce specialist și la ce temperaturi”, adaugă dr. Florin Lăzărescu.

Prevenția și campanii de conștientizare

Conștientizarea publicului privind sănătatea dentară și controlul periodic la stomatolog sunt două metode sigure de a ne proteja sănătatea dentară.

“În momentul în care avem o conștientizare a controlului periodic la medicul stomatolog și efectuarea unei vizite măcar o dată la șase luni la medic, vom avea probleme mult mai mici cu care ne vom confrunta și atunci și costurile vor scădea pe măsură. Totodată, coroborate cu o politică mai corectă de decontare din partea Casei de de Asigurări și acoperirea unor game mai ample de manopere, eventual și cu majorarea plafoanelor de decontare, toate aceste efecte, sub coordonarea Colegiului Medicilor Stomatologi din România, pot să reprezinte o rezolvare a problemei”, mai spune dr. Florin Lăzărescu.

Și tot Colegiul Medicilor Stomatologi s-ar putea implica în campanii de conștientizare a publicului larg privind sănătatea orala si prevenția unor afecțiuni, în parteneriat cu ministerele de resort, este de părere Lăzărescu.

Rolul cabinetelor școlare

Cabinetele școlare reprezintă și ele o soluție pentru ca cei mici să capete o educație timpurie și să beneficieze de controale stomatologice la timp.

“Există un regres al numărului acestor cabinete de medicină școlară, cred că în primul rând trebuie investit și aici mă refer tot la o intervenție din partea Colegiului Medicilor Stomatologi din România împreună cu autoritățile competente în a inversa acest trend dinspre descrescător către unul crescător și de a avea din ce în ce mai multe cabinete școlare”.

În plus, alimentația corectă și periajul bine efectuat ne țin departe de problemele stomatologice.

“Nu vorbim numai de vizita la stomatolog de două ori pe an. Dar, vorbim și de o alimentație corectă, vorbim de un periaj corect, vorbim de folosirea nu numai a periuței folosim, poate ața dentară, apa de gură. Sunt o mulțime de mijloace care ne pot ajuta”.

Medicul Florin Lăzărescu a fost președinte și secretar general al Societății Europene de Cosmetică Dentară și în prezent este membru fondator și secretar general al Societății de Stomatologie Estetică din România.

Este autorul a numeroase articole științifice, dar și al unor volume de specialitate publicate atât în română, cât și în limba engleză.

De-a lungul activității, dr. Florin Lăzărescu a publicat mai multe lucrări de specialitate, dintre care amintim: Atlas de tehnică radiologică dento-maxilară (2007); Strategii preventive adaptate grupelor de risc pentru afecțiuni orale – Ghid de profilaxie (2011), Incursiune în Estetică dentară (coautor, 2013) Comprehensive Esthetic Dentistry (coautor, 2015). Participă la congresele de specialitate și cursurile internaționale de calificare și organizează, în cadrul Societății de Stomatologie Estetică din România, cursuri pentru medicii români.

Societatea de Stomatologie Estetică din România s-a constituit în aprilie 2004, fiind prima asociație profesională din România dedicată promovării principiilor moderne ale stomatologiei estetice.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 6/7 noiembrie 2023


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol