4 septembrie 2023, 14:12

850 de ani de la începerea construcţiei Turnului din Pisa

Celebrul turn inclinat din Pisa a împlinit 850 de ani de când i-a fost pusă piatra de temelie.

Cu ocazia împlinirii celor 850 de ani, turiştii vor avea acces liber în incinta monumentelor din Piaţa Domului din oraşul italian. Nu şi în turnul inclinat, care este închis din motive de siguranţă.

Istoria Turnului

Turnul din Pisa (în italiană Torre di Pisa), este cea mai faimoasă clădire înclinată din lume și punctul de reper al orașului Pisa din Italia.

Turnul a fost planificat ca o campanilă pentru Domul din Pisa. După doisprezece ani de la punerea pietrei de temelie, la 9 august 1173, când construcția ajunsese la etajul al treilea, din cauza proastei calități a solului, constituit din noroi argilos și nisip, turnul începea să se încline în direcția sud-est. Timp de o sută de ani construcția a fost stopată.

Următoarele patru etaje au fost construite oblic, pentru a compensa partea înclinată.

După aceea, construcția a trebuit să fie întreruptă din nou, până în 1372, când turnul-clopotniță a fost finalizat.

Astăzi turnul se înclină cu 3,97 grade față de axa sa verticală, care este de aproximativ 4 metri. Motivul principal al acestei caracteristici este geologia specială a zonei: Pisa se află pe un teren nisipos și argilos, care are puțin sprijin pentru structuri.

Cifre

Turnul are o înălțime de 56 de metri și o greutate de 14.453 tone. Construcția a început în august 1173. Aceasta se deosebește de turnurile pătrate obișnuite în Italia centrală și este într-un mare contrast cu turnurile ascuțite din nordul Europei.

Este format din 14.200 de tone de marmură albă de marmură de Carrara și are șapte clopote, dar acestora nu li s-a mai permis să sune de mult timp din cauza pericolului de prăbușire.

În 1990, turnul s-a aplecat la un unghi de 5,5 grade, dar în urma lucrărilor de remediere între 1993 și 2001, acesta a fost redus la 3,97 grade, reducând înălțimea cu 45 cm, la un cost de 200 de milioane de lire sterline.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol