19 aprilie 2024, 22:18

9 motive pentru care boicotarea CM din Qatar este o prostie

Nemții sunt revoltați. S-au trezit în ultimul moment și solicită o boicotare a Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar. În ultimele săptămâni, pe toate stadioanele din Germania, suporterii fac un apel disperat ca oamenii să ignore cea mai importantă competiție sportivă a planetei din acest an.

Mai multe baruri de tradiție din Koln au anunțat că nu vor organiza un public-viewing, în semn de protest față de organizarea competiției în Qatar.

“Nu putem să arborăm steagurile Ucrainei și să ne prefacem că totul e bine. Încălcările drepturilor omului din țara gazdă și suferința muncitorilor sezonieri din această țară nu sunt în concordanță cu valorile noastre”, au anunțat cei de la Brauerei Muhlen Kolsch.

“Inițiativa de a boicota competiția este atât de germană, atât de simbolică și tot atât de ineficientă”, scrie Focus, care oferă 11 motive pentru care această acțiune este o “tâmpanie”

1.Protest fără niciun risc

Un protest al proprietarilor de cârciumi este tot o oportunitate de business. O șansă pentru reclamă și de a poza în toleranți și empatici față de suferința altor oameni. Vor fi destui care să viziteze aceste cârciuni în semn de solidaritate pentru interzicerea homosexualității și a folosirii simbolului curcubeului.

2. CM sau petrecere de Crăciun

Statistic vorbind, în această perioadă, cârciumile au posibilitatea să câștige mai bine organizând petreceri de Crăciun decât public viewing cu meciuri la o competiție neadecvată pentru această perioadă a anului.

3. Qatar este un partener economic important al Germaniei

Boicotul este o opțiune foarte selectivă. Cine vrea să boicoteze competiția din motive de “Qatar” ar trebui să boicoteze și produsele Siemens, VW, Porsche și Deutsche Bank, unde Qatarul este extrem de implicat financiar și unde deține pachete de acțiuni foarte consistente.

4. FIFA sau Qatar

Principalii vinovați sunt cei de la FIFA care au permis organizarea competiției în Qatar. Forul mondial mizează pe câștiguri totale de 3,5 miliarde de dolari, în timp ce pentru Qatar rămâne un mare semn de întrebare dacă această competiție va fi profitabilă sau nu.

5. Pentru sponsorii competiției, Germania e doar o țară din multe

14 dintre cei mai importanți sponsori ai competiției sunt branduri globale pentru care Germania este o țară ca oricare alta. Ba chiar o tară mică și tot mai irelevantă la nivel internațional. Jumătate dintre sponsori sunt din Asia și nu le pasă deloc de niciun boicot.

6. Elita politică germană nu va boicota

Cancelarul Olaf Scholz s-a întâlnit în luna mai cu Emirul Al-Thani, pe care l-a asigurat că vor adânci cooperarea. Acum, anumite voci oficiale acuză Qatarul de încălcarea drepturilor omului, însă în paralel ne rugăm de Qatar să ne furnizeze gaz fiindcă ne-am autocondamnat la dependența de gazul rusesc, scriu jurnaliștii germani.

7. Scholz nu va lipsi de la o posibilă finală

Chiar crede cineva că dacă Germania va ajunge în finală, cancerul Olaf Scholz va absenta în semn de protest? Nimeni nu se așteaptă la așa ceva.

8. În proces de schimbare

Dacă dorim să schimbăm ceva în Qatar atunci această competiție este prilejul perfect. Boicotarea e un semn de dușmănie, iar această țară ne este mai degrabă un partener, scriu germanii.

Qatarul e o țară în plină schimbare. Tocmai acest Campionat Mondial de Fotbal a permis introducerea salariului minim obligatoriu, un lucru de neînchipuit în alte țări din regiune.

9. Nu poate fi vorba de spălarea imaginii prin sport

Să fim sinceri, Qatarul reprezintă o problemă din motive religioase. Ura pentru comunitatea LGBTQ+ provine din religie. Ambasadorul competiției a declarat că homosexualitatea este un “haram”, adică un păcat.

Dar nimeni nu vrea să vorbească de Islam, Germania cu atât mai puțin. Qatarul nu ascunde nimic, își asumă public această poziție și nici nu vor să își spele imaginea în vreun fel prin această competiție. Ei se consideră curați și vor să rămână la fel.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol