29 mai 2020, 16:55

91 de ani de la moartea lui Ferdinand I – Care au fost cele mai mari realizări ale regelui

După o lungă şi grea suferinţă regele Ferdinand I se stingea din viață la 20 iulie 1927. Acesta lăsa în urma lui o Românie la maxima ei înflorire cunoscută în istorie. După Marea Unire, un eveniment epocal şi unic, Regele Ferdinand I, rămâne în istorie drept „Întregitor de Ţară“.

Ferdinand provenea dintr-o familie cu tradiţie dinastică, fiind cel de-al doilea fiu al principelui Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, fratele mai mare al regelui Carol I. Primele studii le-a primit în casa părintească de la profesorul Gröbes şi de la mama sa, care l-au educat într-un spirit princiar, demn de o familie cu tradiţie dinastică.

Viitorul rege vine pentru prima dată în România la o vârstă fragedă, însă pentru scurt timp. El se întoarce în ţara natală pentru a-şi continua studiile liceale la Düsseldorf, apoi urmează cursuri universitare la Universitatea din Leipzig şi la Şcoala Superioară de Ştiinţe Politice şi Economice din Tübingen.

Sursa movio.biblacad.ro

La 14 martie 1889, prinţul Ferdinand, în lipsa unui moştenitor direct al regelui Carol I al României, a fost declarat membru de drept al Senatului României, iar la 18 martie 1889, „moştenitor prezumptiv al Coroanei”, cu titlul de Alteţă Regală Principe al României. Şi de aici începe aventura vieţii sale. Începe să devină român…

Jurământul către Ţară

La 28 septembrie 1914, regele Carol I a murit.  Principele moştenitor Ferdinand, aflat în Parlament pentru a depune jurământul în calitate de rege al României avea să declare că va fi „un bun român” şi că nu se va opune intereselor naţionale româneşti. Principele Ferdinand a devenit rege într-o perioadă tensionată, generată de confruntarea între tabăra filoantantistă şi cea germanofilă, în problema intrării României în Primul Război Mondial.

Sursa www.catchy.ro

A domnit 13 ani în condiţii extraordinar de grele. Şi ce mari lucruri a înfăptuit ! A urcat pe tron în împrejurări extaordinar de grele în septembrie 1914 la câteva săptămâni după ce începuse războiul. A fost un conflict armat devastator, cu milioane de combatanţi, un carnagiu. La sfârşitul anului 1916, la câteva luni după ce România a intrat în război de partea Antantei, a urmat contraofensiva Triplei Alianţe şi dramaticul refugiu în nordul Moldovei, cu ţara ocupată de armate straine.

Abnegaţia regelui și tăria sa de caracter au făcut ca ţara să nu se prăbuşească. Jertfa soldatului român a fost efectul atitudinii sale ferme, a exemplului dat de rege. Ferdinand se face foarte iubit de soldați și foarte respectat de ţăranul român.

Regele Ferdinand s-a convins de necesitatea imperioasă a războiului pentru întregirea neamului, sacrificiul pe care el l-a făcut, aducându-i recunoştinţa contemporanilor săi şi numele de „Ferdinand Întregitorul” sau „Ferdinand cel Loial”.

Regele Ferdinand și Regina Maria alături de soldați | Sursa www.historia.ro

Drept recunoştinţă pentru  sacrificiul său din timpul Marelui Război, regelui Ferdinand i-a fost oferit de către armata română, reprezentată de generalul de Corp de Armată – Eremia Grigorescu, la întoarcerea în Bucureşti, după cei doi ani de refugiu în Moldova, bastonul de mareşal. În anii de refugiu, alături de rege a fost minunata Regina Maria, cea care a fost infirmieră pe front și diplomat în cancelariile europene, fără de care, spun unii istorici, România Mare ar fi fost, poate, în pericol.

La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, în Catedrala Reîntregirii va avea loc Încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria ca suverani ai României întregite.

Sursa www.ziuaveche.ro

Regele Ferdinand avea o vastă cultură, ştia limba latină şi limba elină , germană şi română, engleză, franceză şi chiar rusă. În toate aceste limbi avea un accent surprinzător de bun. Îşi scria singur discursurile și era pasionat de botanică.

La începutul anului 1927, care avea să fie şi ultimul al vieţii regelui, boala fatală intră în faza terminală. Suferea de un cancer cancer intestinal necruțător. Primul rege al României Mari a murit în urma unei boli grave din cauza căreia s-a terminat brusc cea mai glorioasa domnie din istoria ţării, o domnie care a făcut realitate din visul de reîntregire al poporului nostru

Sursa historia.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.