CITIRE

93 de ani de la nașterea Celiei Cruz. Povestea „Re...

93 de ani de la nașterea Celiei Cruz. Povestea „Reginei Salsa”

Ursula Hilaria Celia Caridad Cruz Alfonso s- născut la 21 octombrie 1925 și a fost o cântăreață cubaneză și cea mai populară artistă a muzicii latine a secolului XX, câștigând douăzeci și trei de albume de aur în timpul carierei sale. Ea a fost renumită la nivel internațional ca „Regina Salsei”, „La Guarachera de Cuba”, precum și „Regina Muzicii Latine”.

Celia Cruz a fost atrasă de muzică de la o vârstă fragedă. Prima ei pereche de pantofi a fost un cadou de la un turist pentru care a cântat. În plus, le cânta fraților ei mai mici să doarmă și a cântat serbări școlare. Deși tatăl său spera ca ea să devină profesoară, în adolescență mătușa și vărul său au dus-o să cânte la cabaret. După finalizarea liceului a absolvit Școala Normală pentru Profesori din Havana, cu intenția de a deveni profesor de literatură. La aceea vreme, fiind muzician nu era privită ca o carieră cu totul respectabilă. Cu toate acestea, unul dintre profesorii ei i-a spus că, în calitate de om de divertisment, ar putea câștiga într-o zi ceea ce majoritatea profesorilor cubanezi au câștigat într-o lună.

În 1950, Celia Cruz s-a alăturat trupei Sonora Matancera, cu care a cântat timp de 15 ani. Aceasta s-a căsătorit cum tropmetisul formației, Pedro Knight, care i-a devenit  regizor muzical și dirijor al trupei sale.

În 1976, ea a participat la un film documentar „Salsa” despre cultura latină. Costumul său flamboyant, care cuprindea: diverse peruci colorate, rochii strânse și pantofi foarte înalți, au devenit extrem de faimoase.

Imagini pentru celia cruz dresses

În 1990, Cruz a câștigat un premiu Grammy pentru cel mai bun spectacol tropical latin – Ray Barretto și Celia Cruz – Ritmo en el Corazón.  În 1992, ea a jucat cu Armand Assante și Antonio Banderas în filmul The Mambo Kings. În 1994, președintele Bill Clinton i-a acordat  Medalia Națională de Arte. În acelasi an, a fost inaugurată în Billboard Latin Music Hall of Fame împreună cu colegul său cubanez Cachao López. În 1999, Cruz a fost inaugurată în International Latin Music Hall of Fame.

¡Celia Cruz: Azúcar!

Toată lumea știe că Celia Cruz nu a putut să aibă un spectacol sau o melodie fără să strige strigătul său de luptă muzicală „Azucar!”. Dar majoritatea oamenilor nu își dau seama de semnificația din spatele acelui cuvânt și de legăturile sale în fundalul și moștenirea sa fiind un afro-cubaneză. Tradus literal, azucar înseamnă „zahăr”. Zahărul este un produs agricol esențial în istoria Cubei – mulți credeau că bastoanele insulei erau cele mai dulci din lume. Când strigă Cruz, „Azucar!”, este aluzie la sclavii africani care au lucrat la plantația de zahăr din Cuba și la istoria violentă a sclaviei de pe insulă.

 

Cele mai cunoscute melodii

Guantanamera

Toro Mata

 

Usted Abuso

 

Celia Cruz a continuat să înregistreze și să cânte până când a fost răpisă de o tumoare pe creier în 2002. În timp ce se recupera de la intervenția chirurgicală, a reușit să stea la studio la începutul anului 2003 pentru a înregistra Regalo de Alma. Operația ei a fost doar parțial reușită și a murit 16 iulie 2003. Trecerea „Reginei Salsei” a lăsat un decalaj uriaș în muzica latină.


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.