CITIRE

97 de ani de la primul meci din istorie al echipei...

97 de ani de la primul meci din istorie al echipei naționale de fotbal a României. Trei regi au fost în tribune

Se spune că fotbalul este sportul rege, iar echipa națională a României a reușit să aibă performanțe remarcabile. Și asta chiar din primul meci jucat.

Se întâmpla la 8 iunie 1922, când nou înființata echipă națională s-a impus în fața Iugoslaviei. Meciul a fost organizat cu ocazia nunții Regelui Alexandru I al Sârbilor, Croaților și Slovenilor cu Principesa Maria-Mignon a României, la Belgrad.

Federația Română de Fotbal a existat încă din 1900, însă abia după Unire, Fotbalul a avut o reprezentanță reală prin cluburile din Banat și Ardeal, acolo unde s-a născut fotbalul românesc.

Echipa României nu s-a temut de vecinii iugoslavi care aveau deja un renume în fotbalul european. Chiar dacă fondurile erau aproape inexistente, selecționata României a făcut tot posibilul să se deplaseze pentru evenimentul sportiv. Jucătorii au purtat un echipament elegant, special comandat în Anglia de lordul Elemer Hirsch, entuziast sponsor de moment al selecționatei.

Punându-și ambiția și talentul la încercare, România a reuși să câștige partida cu 2-1. Chiar dacă au fost conduși din minutul 35, românii nu s-au dat bătuți și au adus victoria cu golurile lui Ronay și Aurel Guga. Antrenor a fost Teofil Muraru, zis și „nea Tofi”, sportiv de performanță.

Lotul era alcătuit din jucătorii: Aurel Guga, Adalbert Ritter, Lajos Szilágyi, Elemér Hirsch, Dezső Jakobi, Francisc Rónay, Nicolaus Hönigsberger, Franz Zimmermann, Karl Frech, Paul Schiller și Johann Auer.

La meci au asistat trei regi: Alexandru I al Iugoslaviei, Ferdinand I al României și George al II-lea al Greciei.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.