20 aprilie 2024, 8:09

9,7 miliarde de euro pentru răscumpărarea acțiunilor private ale companiei de producție a electricității EDF și renaționalizarea 100%. Cine dă banii? Guvernul Franței!

Premierul Franței, Elisabeth Borne, a anunțat miercuri că statul trebuie să „ia decizii puternice și radicale” pentru a „câștiga bătălia energiei și a producției” și, prin urmare, guvernul dorește să „dețină 100% din capitalul EDF”, potrivit Le Figaro.

Renaționalizarea integrală a gigantului energetic francez ar trebui să permită statului să recâștige „controlul deplin al producției de electricitate și al performanțelor sale”, apărând în același timp „suveranitatea” Franței.

Elisabeth Borne a călcat, de asemenea, pe urmele predecesorilor săi, susținând că renaționalizarea ar oferi grupului suficiente fonduri pentru a „realiza proiecte ambițioase care sunt esențiale pentru viitorul energetic al Franței”.

Statul deține deja o participație majoritară în capitalul EDF: în prezent, deține aproximativ 83,88% din total, potrivit cifrelor grupului. Acționarii individuali și instituționali reprezintă încă 15,03%, iar acționarii angajați 1,06%. În mod surprinzător, acest anunț a făcut ca prețul acțiunilor companiei energetice să crească cu peste 5% la Bursa de la Paris.

 

Ministerul Finanțelor avansează aproape 10 miliarde de euro pentru cumpărarea în totalitate a EDF.  Statul, care deține în prezent aproape 84% din compania franceză de electricitate, a lansat o ofertă de preluare pentru a ajunge la 100%.

Astfel, cercul se închide, scrie Franceinfo. În 2005, grupul a fost privatizat. În 2022, este în curs de renaționalizare, o operațiune de 9,7 miliarde de euro pentru stat.  Pentru a prelua în totalitate EDF, ministerul finanțelor trebuie să răscumpere acțiunile micilor acționari. Printre aceștia, André-Yves Verdejo, vicepreședinte al EDF Actionnariat Salarié, nu este mulțumit de prețul acțiunilor propus de guvern.

În 17 ani, el a investit câteva mii de euro în această companie, iar acum se simte nedreptățit. „Mulți mici deținători au venit în acest spirit. Nu au venit să investească la bursă, ci să-și facă să crească economiile ca niște părinți buni. Astăzi, sunt dezamăgiți”, a declarat el la Franceinfo.

Atunci de ce întreprinde guvernul Franței o astfel de operațiune? EDF este supra-îndatorată, posibil cu 60 de miliarde de euro la sfârșitul anului 2022, potrivit analiștilor. Grupul trebuie să gestioneze un portofoliu de uzine nucleare îmbătrânite și să se gândească la viitor, în special la construcția a șase noi reactoare europene cu presiune, la un cost estimat la peste 50 de miliarde de euro. Prin renaționalizare, statul speră să poată finanța mai ușor viitorul EDF.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol