19 aprilie 2024, 4:56

A făcut istorie cu vindecarea sa de SIDA, dar acum are leucemie, în fază terminală. Povestea lui Timothy Ray Brown

Timothy Ray Brown a făcut istorie în medicină, devenind personificarea speranţei pentru zeci de milioane de persoane care trăiesc cu virusul care provoacă SIDA, atunci când s-a vindecat, acum peste 10 ani, potrivit AFP, preluată de yahoo.com.

Leucemia

Americanul, cunoscut cândva sub numele de „Pacientul din Berlin”, a devenit în 2008 prima persoană vindecată de HIV. Acum este în fază terminală, cu un cancer al sângelui, leucemie.

Anunţul a fost făcut de partenerul său.

„Timothy nu este pe cale de a muri de HIV, ca să fie clar”, a declarat partenerul său, Tim Hoeffgen, militantului şi scriitorului Mark King, care a publicat marţi un articol pe blog despre acest subiect.

„Virusul HIV nu a mai fost depistat în sistemul său sangvin din momentul în care el a fost declarat vindecat. S-a dus. Acum e leucemie. Doamne, cât detest cancerul!”, a mai spus Hoeffgen.

Îngrijiri paliative

King a declarat pentru AFP că a avut o discuţie telefonică sâmbăta trecută cu cei doi. Brown, care are 54 de ani, primeşte îngrijiri paliative la domiciliul său din Palm Springs, California.

„Voi continua să mă lupt până când nu voi mai putea să o fac”, a spus Brown.

Timothy Ray Brown a scris o pagină în istoria HIV, virusul care provoacă SIDA.

„Pacientul din Berlin”

În 1995 locuia la Berlin când a aflat că a fost infectat cu virusul. Apoi, în 2006, a fost diagnosticat cu leucemie.

Pentru a-l vindeca de leucemie, medicul său de la Universitatea din Berlin a folosit un transplant de celule stem de la un donator care avea o mutație genetică rară care i-a oferit rezistență naturală la HIV, în speranța că transplantul vindecă ambele boli.

Două transplanturi

Au fost necesare două transplanturi, operații grele și periculoase, dar pariul a reușit: în 2008, Timothy Ray Brown s-a vindecat de ambele boli. Anunțul inițial îi păstrase anonimatul ca „pacient din Berlin”.

În 2010, el a fost de acord să-și dezvăluie numele public și de atunci a devenit o persoană publică, vorbind în interviuri și conferințe.

„Sunt dovezi vii că poate exista un remediu pentru SIDA”, a declarat el pentru AFP în 2012. „Este minunat să fii vindecat de HIV”.

De atunci, doar o altă remisie a fost anunțată, în martie 2019, grație aceleiași metode, la „pacientul din Londra”, care și-a dezvăluit identitatea după aceea, Adam Castillejo, și este acum considerat vindecat.

Sursa foto: The Times


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol