3 iunie 2023, 23:27

A fost Chopin homosexual, și biografii au ascuns acest detaliu? Polonia fierbe

Polonia fierbe. Un documentar difuzat în Elveția pune pe jar o societate și așa conservatoare. A fost Chopin homosexual?

Parcă nu ar fi fost suficiente demonstrațiile care au loc de peste o lună în Polonia pe tema interzicerii avortului. Parcă nu ar fi fost de ajuns măsurile luate în Parlamentul European și blocarea bugetului UE post-pandemie – da, Polonia a votat alături de Ungaria blocarea acestuia.

Iată că un nou motiv, să spunem “de scandal”, face ca Polonia să fie privită, din nou, ca o țară “altfel”.

Iar acest lucru se întâmplă în țara în care președintele ei, Andrzej Duda, declara în urmă cu câteva luni că homosexualitatea este „o ideologie mai rea decât comunismul”.

Polonia a devenit scena unor polemici neașteptate după difuzarea unui documentar care afirmă că simbolul național, compozitorul Frédéric Chopin, a avut iubiți de sex masculin, relatează CNN.

A fost Chopin homosexual? „Bărbații lui Chopin”

„Bărbații lui Chopin” a fost difuzat de televiziunea elvețiană SRF în 13 noiembrie. Documentarul susține că biografii compozitorului din secolul XIX au ignorat sau au tradus greșit scrisori care arată „un val de declarații de dragoste adresate de compozitorul polonez bărbaților”.

Una dintre scrisori, trimisă de Chopin prietenului său Tytus Wojciechowsk sună astfel: „Ai spus că nu îți place să fii sărutat. Te rog, lasă-mă să o fac azi. Trebuie să mă răsplătești pentru visul obraznic pe care l-am avut despre tine azi-noapte”.

Moritz Weber, producătorul documentarului, a declarat pentru CNN că nu există urmă de dubiu că scrisorile se referă la o legătură amoroasă. „Vorbește despre dragoste atât de direct cu bărbați”, a afirmat acesta.

Însă polonezii au găsit afirmațiile lui Weber greu de înghițit. Iar polemica este abia la început.

Institutul de stat Fryderyk Chopin din Varșovia a declarat că noile scrisori nu reprezintă neapărat o dovadă a homosexualității compozitorului întrucât este greu de tradus limbajul „muzical și complicat” folosit.

„Dacă le citești în original în poloneză sună puțin diferit”, a afirmat institutul.

Afirmațiile din documentarul lui Weber au fost privite cu scepticism și luate în derizoriu și de presa din Polonia. Unul dintre titlurile apărute în media nota că: „Chopin își sărută prietenul. Înseamnă asta că a fost gay?”. Un altul titra că „Vestul este entuziasmat că Chopin era gay”.

A fost Chopin homosexual? Demitizare

Pentru a pricepe dimensiunile acestui conflict trebuie să privim totul în context.

Polonezii au un adevărat cult pentru Chopin. Chopin este cel mai cunoscut muzician polonez în pofida faptului că a părăsit Varșovia pentru Paris la vârsta de 20 de ani.

Cel mai mare aeroport al țării, Aeroportul Chopin din Varșovia, este denumit după el. Inima sa este păstrată într-un un zid al Bisericii Sfintei Cruci din capitala poloneză.

Și toate aceste lucruri se întâmplă în țara în care persoanele cu orientări homosexuale nu se pot căsători sau încheia un parteneriat civil.

Mai mult, în ultimii ani o treime dintre orașele și satele poloneze s-au declarat în mod simbolic „zone libere de LGBT”.

Andrzej Duda declara  în luna iunie că homosexualitatea este „o ideologie mai rea decât comunismul”. Ce-i drept, era o declarație de campanie electorală. Dar care a prins – Duda a fost reales două săptămâni mai târziu pentru un nou mandat.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol