CITIRE

A fost decoperit cel mai bătrân arbore din Europa....

A fost decoperit cel mai bătrân arbore din Europa. Vârsta impresionantă pe care o are

Un pin descoperit în sudul Italiei este considerat cel mai vechi arbore din Europa ce a fost datat ştiinţific, având o vechime de 1230 de ani!

Specialiştii au descoperit că arborele a continuat să se dezvolte în ultimii zeci de ani. De asemenea, aceștia au constatat apariția unor inele uriaşe în trunchiul copacului, deşi majoritatea arborilor din zonă au suferit un declin considerabil, conform descopera.ro.

Gianluca Piovesan, din cadrul Universităţii din Tuscia, şi colegii săi au descoperit pinul (Pinus heldreichii) într-o zonă stâncoasă din Parcul Naţional Pollino. Deşi arborele părea destul de bătrân, la scurt timp specialiştii şi-au dat seama că determinarea vârstei arborelui nu va fi la fel de simplă precum datarea inelelor din trunchi.

Descoperirea dovedeşte că unii arbori pot supravieţui multe secole în ciuda condiţiilor climatice extreme. Acest pin de exemplu a germinat într-o perioadă rece, apoi a trăit într-o perioadă mult mai călduroasă, culminând chiar cu unele cu secetă.

Sursa wikipedia.org

Analizarea arborelui, ce a trecut prin numeroase condiţii meteorologice, îi poate ajuta pe cercetători să identifice modul în care pădurile reacţionează la schimbările climatice din prezent.

Partea centrală a arborelui, cea care deţine cele mai importante probe privind vârsta arborelui, lipsea. ”Partea interioară a arborelui era precum praful, nu am vazut niciodată aşa ceva” a declarat Alfredo Di Filippo. ”Erau cel puţin 20 de centimetri de lemn lipsă, ceea ce reprezintă mulţi ani” a adăugat el.

Rădăcinile arborelui erau într-o stare mult mai bună, aşadar specialiştii au decis să le analizeze pentru a determina vârsta arborelui. ”Prin contopirea celor două metode am reuşit să determinăm vârsta arborelui” a declarat Piovesan.

Vârsta arborelui este uimitoare având în vedere densitatea populaţiei ce a trăit în zonă, a declarat Oliver Konter din cadrul Universităţii din Mainz, Germania, ce a descoperit un pin în nordul Greciei ce are o vârstă de 1.075 de ani, considerat anterior cel mai vechi arbore din Europa.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.