29 martie 2024, 8:27

A început Buzău International Arts Festival (14 – 19 septembrie)

S-a dat startul celei de-a șaptea ediții a competiției de film Buzău Internațional Film Festival, aflat la cea de-a șaptea ediție, ce va prezența publicului patru secțiuni care însumează 33 de filme de scurtmetraj și lungmetraj (ficțiune și documentar) din peste 18 țări, multe dintre ele în premieră în România și care vor putea fi vizionate doar în contextul festivalului.

Filmele vor putea fi văzute zilnic, între 14 și 19 septembrie, în sala Teatrului George Ciprian și în amfiteatrul Muzeului Județean din Buzău.

Deschiderea oficială a competiției BUZZ IFF 2022 a avut loc cu proiecția filmului “Balaur” (r. Octav Chelaru, România, 2021), urmată de o sesiune de Q&A cu regizorul și cu o parte din echipa filmului. Gala de premiere din 18 septembrie, de la ora 18:00, aduce în față publicului filmul “Dirijorul tăcerilor” (r. Ovidiu Georgescu, România, 2022) și o sesiune de Q&A cu echipa filmului și cu regizorul, tot la Sala Teatrului G. Ciprian.

Filmele din competiția de lungmetraj sunt:

        Vecini / Neighbours (Elveția, Irak, Siria, 2021, Mano Khalil, drama, 2h4min., nominalizat la Shanghai Internațional Film Festival și la Palm Springs Internațional Film Festival, câștigător al premiului pentru Cel mai bun film și Cel mai bun scenariu la Red Sea Internațional Film Festival)

Sinopsis: Cu un fin simt al umorului și satiră, filmul povestește despre o copilărie care, între dictatură și drama întunecată, are și momentele ei de lumina. Câtă prietenie, iubire și solidaritate sunt posibile în vremuri de represiune și despotism?

        Puternic, slab / Hard shell, soft shell (Franța, 2021, r. Emma Benestan, comedie, românce, 1h39min., nominalizat pentru Cel mai bun film la Santa Barbara Internațional Film Festival și pentru Cel mai bun film străîn la Beirut Internațional Women Festival)

Sinopsis: Az lucrează pentru un crescător de stridii din Sète. Știe pe de rost stridiile, le deschide cu sutele. Într-una dintre ele, Az decide să ascundă un inel, să-i ceară iubitei Jess să se căsătorească cu el. Ea nu spune da.

        Plan A (Germania, Israel, 2021, r. Yoav Paz & Doron Paz, drama, thriller, 1h49min., nominalizat pentru Cel mai bun film la Haifa Internațional Film Festival și pentru Cea mai bună imagine la Premiile Academiei Israeliene de Film)

Sinopsis: În 1945, un grup de supraviețuitori evrei ai holocaustului a plănuit să otrăvească sistemul de apă din Germania. Filmul spune operațiunea secretă periculoasă și îndrăzneață care a fost numită Planul A.

        Anul pierdut 1986 / Clouds of Chernobyl (România, 2022, r. Ligia Ciornei, drama, istoric, thriller, 1h16min.)

Sinopsis: Efectele dezastrului nuclear de la Cernobîl s-au făcut simțite rapid în Europa. în România măsurile disperate luate de regimul comunist i-au afectat pe mai mulți locuitori din nord; din cauza radiațiilor femeile sunt forțate să avorteze prin metode improvizate (sub o presiune indirectă de la partid).

Irina, învățătoare în satul în care locuiește, mama a doi copii, soție de căpitan de vas, se află sub presiunea familiei și trebuie să ia o decizie cumplită. Va alege să renunțe sau își va asumă cu orice consecință viață?

        Pompe funebre / I Cassamortari (Italia, Spania, 2022, r. Claudio Amendola, comedie, 1h39min.)

Sinopsis: La Roma, Cassamortari sunt oameni care lucrează în casele funerare. Afacerea familiei Paști a fost fondată de Giuseppe, care este dispus să facă orice pentru a transformă un cadavru în bani, de preferință în negru.

Juriul

Printre cele 21 de scurtmetraje din competiția din acest an se numără filme din 10 țări, inclusiv un calup de scurtmetraje studențești, care vor fi difuzate duminică, 18 septembrie, de la ora 15:00, în amfiteatrul Muzeului Județean din Buzău.

Juriul competiției de lungmetraj îi reunește pe actrița Olimpia Melinte, cunoscută publicului pentru rolul din serialul “Vlad” și numeroase roluri în filme apreciate la festivaluri de calibru, agentul Isabella Gullo care îi reprezintă, printre alții, pe actorii Franco Nero și John Turturro, și pe regizorul, scriitorul și producătorul independent grec, cunoscut pentru documentarele, serialele, scurtmetrajele și lungmetrajele sale, Dimitris Koutsiabasakos.

Programul săptămânii este disponibil pe site-urile https://biaf.ro, buzz-iff.com și pe paginile de Facebook BUZZ IFF și Buzău Internațional Arts Festival.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol