28 noiembrie 2022, 13:07

A început Festivalul Filmului Francez, ediţie aniversară

Festivalul Filmului Francez din România sărbătoreşte 25 de ani de la înfiinţare cu o ediţie aniversară de vară. Acesta se va desfăşura în perioada 1 – 11 iulie.

Festivalul are loc în 12 orașe din România, iar această ediție este marcată de reîntoarcerea publicului în cinematograf.

Festivalul Filmului Francez are cinci secțiuni cu câte cinci filme fiecare și în total vor fi peste 100 de proiecții în sălile de cinema, în aer liber și online. Acestea sunt: Competiţia Tinere Talente Lungmetraj, Panorama Filmelor Anului, Carte blanche pentru cinci cineaşti români, Competiţie Tinere Talente Scurtmetraj şi Le Meilleur du FFF.

Directoarea Institutului Francez spune că una dintre noutățile acestei ediții este secțiunea „Carte blanche pentru cinci cineasti români”, ce permite explorarea universului cinematografic a cinci dintre cei mai importanţi cineaşti români, fiecare propunând câte un titlu francez clasic care l-a inspirat.

Orașele unde proiecțiile vor avea loc sunt: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

În cadrul ceremoniei de deschidere, critic de film Irina Margareta Nistor a primit însemnele de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor.

sursa foto: rfi.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol