21 mai 2024, 1:29

A început sezonul de incendii în Grecia. Avertisment MAE

În Grecia au început deja incendiile de vegetație, mult mai devreme decât de obicei. Semn că se anunță o vară infernală.

Doar sâmbătă au fost semnalate 71 de incendii, fapt care a dus la ridicarea alertei de incendii la Nivelul 4 (nivel crescut).

Alerta de incendii forestiere a fost ridicată duminică la „nivelul 4, risc crescut” în unele regiuni din Grecia, după ce numeroase focare au izbucnit sâmbătă, potrivit Guvernului elen. Autorităţile au dispus evacuarea preventivă a mai multor localități.

Majoritatea acestor incendii au fost ținute sub control, în special în centrul ţării, cu excepţia celui din Lasithi, pe insula Creta (sud) care a continuat duminică, dar „fără să existe un front activ”, conform pompierilor.

Temperaturile în creștere

Grecia a înregistrat „o temperatură medie record de 11,8 grade Celsius” în timpul iernii 2023-2024, descrisă drept „cea mai călduroasă consemnată vreodată în ţară”, potrivit Observatorului de la Atena, care a avertizat recent asupra „unui nivel îngrijorător de secetă”. De la începutul lunii aprilie, temperaturile au fost deosebit de ridicate pentru acest sezon, cu 31 de grade Celsius în Chania (Hania), în Creta. Grecia a cunoscut unul dintre cele mai lungi valuri de căldură vara trecută, perioadă marcată de incendii devastatoare care au lăsat în urmă 20 de morţi şi s-au răspândit pe 175.000 de hectare.

Avertisment MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă că Ministerul elen al Crizelor Climatice şi al Protecţiei Civile a decis ridicarea nivelului de alertă la 4 – risc foarte mare de incendiu.

Astfel, arată MAE, în zilele de 7, 8 şi 9 aprilie se aşteaptă intensificări semnificative ale vântului în diferite zone ale Republicii Elene (Egeea de Nord, Attica, de care aparţine capitala Atena, Evia, Insulele Ciclade, Insula Creta şi sudul Peninsulei Peloponez).

Decizia a fost luată în urma consultării cu experţi în meteorologie, care au analizat prognoza meteo pentru următoarele zile.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106714035) şi Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088). De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Atena (+306978996222) şi al Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol