4 decembrie 2020, 22:06

A murit actrița Draga Olteanu-Matei

Marea actriță Draga Olteanu-Matei ne-a părăsit în noaptea de marți spre miercuri. În ciuda tuturor eforturilor depuse de echipa medicală de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, Draga Olteanu-Matei, care se afla în stare foarte gravă din momentul internării, nu a mai rezistat.

Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Spiridon, a explicat la Antena3 ce s-a întâmplat cu marea actriţă.

„Din păcate, în ciuda eforturilor echipei medicale, a colegilor de la Spitalul Sfântul Spiridon, de la secţia ATI, care au stat alături de ea până în ultimul minut, evoluţia ei a fost una nefavorabilă şi s-a declarat decesul în cursul acestei nopţi. Patologia era multiplă, iar starea critică susţinută din punct de vedere hemodinamic şi ventilator… din păcate vârsta şi tot ceea ce am mai spus zilele trecute nu au fost în favoarea vieţii şi s-a pierdut această luptă cu viaţa, din păcate. Am anunţat aparţinătorii şi, din păcate, asta este situaţia. Ne pare rău ca după fiecare pacient pe care îl pierdem”, a declarat Diana Cimpoeşu.

Actrița avea 87 de ani. A ajuns vineri seara la spitalul din Iași, fiind transferată de la Spitalul Județean Piatra Neamț, din cauza unei hemoragii digestive superioare.

„O persoană deosebită, o înzestrare pentru meseria asta a noastră extraordinară. Era creatoare de scenarii, actriță de filme, îndrumătoare în domeniul teatrului. (…) O mare actriță. Am avut bucuria de a juca alături de dumneaei, o parteneră excepțională. N-am să uit că renunța la aplauze, ca să mă împingă pe mine pe scenă să acaparez succesul. De o generozitate extraordinară. Este o mare pierdere pe linia marilor pierderi”, a comentat, la Antena 3,  actorul Alexandru Arșinel.

Când va fi înmormântată

Actriţa va fi înmormântată duminică în Cimitirul „Eternitatea” din Piatra Neamţ, alături de soţul ei.

Ana Monda, o apropiată a regretatei actriţe, a declarat, pentru AGERPRES, că sicriul cu trupul neînsufleţit va fi adus joi de la Iaşi şi va fi depus la Cinematograful „Mon Amour” din Piatra Neamţ, unde toţi cei care vor dori pot veni să îşi ia rămas bun.

Duminică va fi oficiată o slujbă religioasă la Biserica „Sf. Ioan Domnesc”, situată pe platoul de la Curtea Domnească, urmată de înmormântarea de la Cimitirul „Eternitatea”.

Scurtă biografie

Actriţa Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti, la 24 octombrie 1933.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” în 1956. În septembrie, acelaşi an, a debutat în piesa ”Ziariştii” de Alexandru Mirodan, potrivit www.cinemagia.ro. În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Carieră de 55 de ani

Membră a Generaţiei de Aur a teatrului românesc şi cu o carieră care se întinde de-a lungul a 55 de ani, actriţa Draga Olteanu Matei a încântat spectatorii români interpretând zeci de personaje în filme, spectacole de teatru şi scenete TV.

După pensionarea sa din Teatrul Naţional (1992), marea actriţă a înfiinţat, la Piatra Neamţ, compania teatrală pentru actori neprofesionişti ”Teatrul Vostru”. A devenit oficial pietreancă la începutul lunii septembrie 2007, când a obţinut buletin de Piatra Neamţ. La 25 octombrie 2007, i-a fost acordat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ.

Premii

Contribuţia adusă teatrului şi cinematografiei româneşti a fost recunoscută prin numeroasele premii, titluri, diplome, pe care le-a primit de-a lungul carierei, printre care:

Premiul ACIN 1975 (”Ilustrate cu flori de câmp”, ”Filip cel Bun”), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriţă (2003), Premiul Gopo pentru întreaga carieră (2010), Premiul pentru întreaga activitate oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (2011).

În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional ”Steaua României” de către Preşedinţie, pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească.

O stea pe Aleea Celebrităților din București

Începând din data de 29 octombrie 2011, Draga Olteanu Matei are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti. Prezentă la eveniment, îndrăgita actriţă a declarat: „După Dumnezeu, vă mulţumesc tuturor, cei care aţi venit aici şi cei care nu sunt aici, pentru că datorită dumneavoastră eu am fost actriţă, m-am străduit din toată inima să vă bucur şi să vă susţin starea de bine„.

/p>

Ordinul ”Coroana României”

În 2014, i-a fost înmânat de către principesa Margareta, Ordinul ”Coroana României” în grad de Ofiţer, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Holul de Onoare al Castelului Peleş din Sinaia. În acelaşi an, soţul său, dr. Ion Matei, care i-a fost alături 44 de ani, a murit.

Draga Olteanu Matei s-a numărat printre personalităţile culturale ajunse la senectute, care au fost omagiate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, în 15 ianuarie 2018, la Ateneul Român, eveniment organizat la iniţiativa Ministerului Culturii.

Reacții la aflarea tristei vești

„A fost o mare actriţă. Am regretul pe care-l avem fiecare dintre noi când moare un actor, mai ales când a fost un om atât de grozav, cum a fost doamna Draga”, a declarat pentru AGERPRES actriţa Diana Lupescu, exprimându-şi regretul că, deşi sunt filme în care au jucat amândouă, nu au avut ocazia de a se întâlni direct pe platoul de filmare.

Diana Lupescu a amintit că Draga Olteanu Matei a avut o viaţă frumoasă până în ultima clipă.

„A ştiut să-şi facă viaţa frumoasă până în ultima clipă, nu s-a pierdut în neant, ci a făcut ceva şi pentru oamenii din jur, în afară de a oferi talentul ei actoricesc. Am admiraţie şi regret pentru ea atât cât voi trăi”, a mai spus Diana Lupescu.

Actriţa Monica Davidescu îşi aminteşte cu drag de cea care a fost Draga Olteanu Matei şi spune că toţi cei care au cunoscut-o îi vor duce dorul.

„Drum lin printre stele, Draga Olteanu Matei! Noi, cei care te-am cunoscut şi care am avut şansa de a-ţi fi alături în scenă, îţi vom duce dorul. Dumnezeu să o odihnească! Condoleanţe familiei şi prietenilor!”, scrie pe Facebook Monica Davidescu.

Ea arată că la ultima întâlnire a învăţat de la Draga Olteanu Matei „puterea privirii fără cuvinte”.

„La ultima întâlnire, cu un an în urmă, Draga era doar bucurie. Cu mulţi ani în urmă, în scenă, în ‘Crimă pentru pământ’, am învăţat de la dânsa puterea privirii fără cuvinte”, menţionează Monica Davidescu.Draga Olteanu Matei a fost zâmbet, spirit, un om genial, jovial, pus mereu pe şotii, era pur şi simplu un spectacol viu de erudiţie şi inteligenţă, spune ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

„Doamna Draga Olteanu Matei a părăsit astăzi scena vieţii, dar rămâne în sufletele noastre ca unul dintre cei mai iubiţi actori pe care noi, românii, am avut norocul şi onoarea de a-l urmări cu zâmbetul pe buze. A fost zâmbet, spirit, un om genial, jovial, pus mereu pe şotii, era pur şi simplu un spectacol viu de erudiţie şi inteligenţă. Am învăţat de la doamna Draga să ne entuziasmăm în faţa unui discurs fără egal, dar mai ales în faţa rolurilor emblematice cu care ne-a bucurat de-a lungul timpului şi care vor rămâne moştenire poporului român. Drum lin spre cer, Draga noastră dragă! Dumnezeu să te odihnească în pace!”, a scris Vela, miercuri dimineaţa, pe pagina sa de Facebook.

Actriţa Oana Pellea a publicat, miercuri dimineaţă, un mesaj de rămas-bun pentru Draga Olteanu-Matei. „Draga de Draga. Tare drag i-a fost lui tata de ea. Tare dragă mi-a fost. Bunul Dumnezeu să o primească în Împărăţia Sa”, a scris Oana Pellea pe Facebook.

Anul acesta devine tot mai aspru şi ne răpeşte oameni dragi, oameni care au scris istorie în România, afirmă ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, după ce, în noaptea de marţi spre miercuri, actriţa Draga Olteanu Matei a murit în spital.

„Anunţul medicilor de la Spitalul ‘Sfântul Spiridon’ ne afectează pe toţi. Anul acesta devine tot mai aspru cu noi şi ne răpeşte oameni dragi, oameni care au scris istorie în România. Draga Olteanu Matei este unul dintre ei şi e dureros că trebuie să ne luăm rămas bun. Am crescut urmărind rolurile sale, ne-am bucurat de interpretarea sa, am râs şi plâns împreună. Să nu uităm nicio clipă să ne cinstim valorile”, a declarat Bogdan Gheorghiu, într-un comunicat de presă.

Talent remarcabil, temperament scenic viguros, personalitate distinctă a unei promoţii unice, Draga Olteanu Matei a plecat să reîntregească faimoasa distribuţie a unei generaţii apreciate a fi ‘de Aur’ a teatrului românesc, afirmă reprezentanţii Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Aceştia îşi exprimă regretul pentru moartea actriţei.

„Talent remarcabil, temperament scenic viguros, personalitate distinctă a unei promoţii unice, Draga Olteanu Matei a plecat, în această noapte, să reîntregească faimoasa distribuţie a unei generaţii apreciate a fi ‘de Aur’ a teatrului românesc, din care făceau parte şi viitori colegi şi parteneri de scenă, la Naţionalul bucureştean, între care Mircea Albulescu, George Constantin sau Constantin Rauţchi…”, se arată în mesajul TNB de pe pagina de Facebook.

TNB aminteşte că, în teatru, Draga Olteanu Matei a fost dedicată unei singure scene, cea a Naţionalului bucureştean, unde a interpretat peste 50 de roluri „reliefate cu har, temperament şi farmec”.

„Cariera sa în teatru a fost dedicată unei singure scene, Teatrul Naţional din Bucureşti, unde a interpretat, imediat după absolvire şi până la pensionare, peste 50 de roluri, reliefate cu har, temperament şi farmec. Una dintre cele mai apreciate creaţii ale sale a fost Coana Chiriţa, personaj pe care l-a transpus şi pe marele ecran. Cunoscută actriţă de film, Draga Olteanu Matei a jucat în zeci de producţii cinematografice, numele său figurând nu o dată şi ca scenarist pe genericul filmelor, cele mai cunoscute dintre acestea fiind ‘Patima’ şi adaptările cu Chiriţa lui Alecsandri, ‘Cucoana Chiriţa’ şi ‘Chiriţa în Iaşi’. Dintre ultimele roluri pe scena TNB amintim cele din spectacolele ‘Azilul de noapte’ şi ‘Crimă pentru pământ’, în care spectatorii i-au putut admira talentul, patima şi dăruirea. Dumnezeu s-o odihnească în pace!”, se mai arată în mesajul TNB.

„Am o amintire extrem de plăcută despre Draga Olteanu Matei. E trist când pleacă un om care a însemnat ceva în cultura românească, pe de o parte, pe de altă parte, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor mari artişti pe care am avut ocazia să-i întâlnesc, rămâne mulţumirea că au însemnat ceva şi au lăsat ceva în urma lor. Draga Olteanu Matei lasă o moştenire culturală în urma ei şi asta ne dă nouă o alinare după plecarea ei, pentru că vom putea să-i vedem cel puţin filmele, care rămân, teatrul este efemer, dar filmele pe care le-a făcut vor române şi e o actriţă fabuloasă în film”, a declarat miercuri pentru AGERPRES Medeea Marinescu.

Ea a precizat că primele sale amintiri cu Draga Olteanu Matei le are de la vârsta de trei ani când a jucat în filmul „Iarna bobocilor” în rolul fiicei lui Toderaş (Marin Moraru) şi a Varvarei (Draga Olteanu Matei).

„Primele mele amintiri încep în 1977 cu ‘Iarna bobocilor’. A fost, de fapt, şi singura dată când, cumva, o să folosesc acum nişte ghilimele, am fost partenere, pentru că este mult spus, eu aveam trei ani atunci, dar într-un fel da, am fost partenere pe ecran. Din păcate, în teatru nu ne-am întâlnit. În ’92 când dânsa a ieşit la pensie eu începeam Facultatea de Teatru şi Film. În film, după aceea, am văzut-o pentru că a lucrat la nenumărate filme cu părinţii mei, unul care-mi vine în minte acum este ‘Coana Chiriţa’, unde juca şi rolul titular şi era şi scenarista filmului. Sigur au mai fost şi alte filme”, a spus actriţa.

Medeea Marinescu îşi aminteşte că a avut ocazia să o întâlnească foarte des pe Draga Olteanu Matei.

„Am întâlnit-o foarte des pe platourile de filmare, era genul de personalitate puternică, aşa cum o ştiu spectatorii sau telespectatorii din filme, vă asigur că aşa era şi în realitate, o minte brici, un om foarte jovial şi cu poftă de viaţă. Am reîntâlnit-o după foarte mulţi ani la Piatra Neamţ, chiar a venit la un spectacol în care jucam cu Florin Piersic, o reprezentaţie cu ‘Străin în noapte’, ei având o relaţie foarte apropiată, asta vă pot spune pentru că ştiu şi am văzut. Ea îi spunea lui Florin Piersic ‘Prinţule’ şi jucaseră mult pe scenă, şi a venit să ne vadă, ne-am mai întâlnit şi la un festival de film”, a menţionat Medeea Marinescu.

Actriţa a mai spus că, deşi Draga Olteanu Matei se retrăsese din viaţa artistică, a rămas foarte prezentă în viaţa culturală a oraşului Piatra Neamţ.

„Chiar dacă s-a retras, şi la Piatra Neamţ era foarte prezentă în viaţa culturală a oraşului şi mi s-a părut că era un om extrem de realist, un om foarte împăcat cu sine. (…) Dacă ar fi să rămână ceva de la Draga Olteanu Matei, aş spune că mi se pare foarte frumos cum a reuşit să iasă de pe scenă, după o carieră formidabilă pe care puţini ar putea să o egaleze într-o viaţă de om, să iasă atât de împăcată şi senină, cu plecarea ei din lumea reflectoarelor. Era extrem de împăcată şi mulţumită, aşa mi s-a părut şi mi s-a părut extrem de frumos, un om care şi-a acceptat vârsta, care s-a retras atunci când a simţit că nu mai trebuie să fie în lumina reflectoarelor, dar rămânând extrem de prezentă în viaţa culturală a oraşului”, a povestit Medeea Marinescu.

Ion Dichiseanu deplânge moartea actriţei Draga Olteanu Matei, afirmând că s-a stins o mare stea a comediei, a filmului şi teatrului românesc.

„S-a stins o mare stea a comediei, a filmului şi teatrului românesc, această Draga Olteanu a plecat la cele veşnice. Ea era desprinsă din altă galaxie, avea ceva, un farmec deosebit, ceva ce rar un actor sau o actriţă are. Era o bucurie, o bucurie pentru fiecare actor când o avea parteneră pe această Draga Olteanu. Mie, cel puţin, îmi făcea mare, mare plăcere. Am întâlnit-o la institut (n.r. – IATC), era mai mare decât mine, eu eram anul doi, ea era anul patru, şi o admiram, mergeam la sala Casandra şi am admirat-o încă de la debutul ei. Pe urmă am văzut-o în filme, am jucat în ‘Acţiunea Autobuzul’ cu ea. Era o bucurie când o vedeam, era o mare actriţă care făcea loc unde mergea, indiferent că era pe stradă, la restaurant, era debordantă, era plină de viaţă, avea magnet, avea de toate, şi carismă şi tot ce vrei, tot ce vrei avea această distinsă actriţă”, a declarat pentru AGERPRES Ion Dichiseanu.

El şi-a amintit că ultima dată a văzut-o pe Draga Olteanu Matei anul trecut la Piatra Neamţ.

„Ultima întâlnire a fost anul trecut, când eu am prezentat cartea mea la Piatra Neamţ, când mi-a zis cel care organiza evenimentul: ‘A auzit că veniţi aici şi vrea neapărat să vă vadă’. Exista această chimie de prietenie frumoasă, elegantă între colegi. Anul trecut când ne-am văzut era plină de viaţă, slăbită foarte mult, şi exista această chemare, când se putea era bucuria aceasta de a ne vedea, de a împărtăşi de pe vremea când filmam, de pe vremea când jucam în teatru. Încă nu-mi vine a crede că s-a dus pentru că anul trecut aşa plăcere ne-a făcut să ne vedem, am servit masa împreună, am depănat amintiri, am întors timpul şi ne-am amintit de lucruri frumoase, de întâmplări, de colegi, era foarte sufletistă, plină de viaţă şi îşi iubea colegii, iubea omul în general, dar oamenii cu care colabora pe scenă sau în film îi iubea foarte mult. Ea era o sensibilă, un om incredibil. Dumnezeu este uneori incorect cu unii, îi ia prea devreme”, a povestit Dichiseanu.

Sursa foto: Digi 24


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.