26 aprilie 2024, 19:26

A murit Ado Campeol, supranumit „părintele Tiramisu”. Cum a fost inventată vestita prăjitură…dintr-un accident

Ado Campeol, considerat în Italia „părintele Tiramisu” (deși tehnic nu el a inventat prăjitura, ci soția împreună cu un cofetar angajat) s-a săvârșit din viață la vârsta de 93 de ani.

Deși au existat multe controverse cu privire la locul unde s-a inventat prăjitura, istoria culinară a Italiei ne învață că aceasta a apărut la 1972, în restaurantul Le Beccherie, lângă Treviso.

Le Beccherie a fost deschis de familia lui Campeol în 1939, iar Ado a preluat afacerea la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cum a fost inventat din greșeală „Tiramisu”

Potrivit co-autorului desertului, bucătarul Roberto Linguanotto, angajat al lui  Ado Campeol, preparatul a apărut în urma unui accident petrecut în timpul pregătirii îngheţatei de vanilie.

Linguanotto a pus nişte mascarpone într-un bol cu ouă şi zahăr şi, după ce a remarcat gustul plăcut al amestecului, i-a spus soţiei lui Campeol, Alba.

Cei doi au perfecţionat desertul adăugând pişcoturi îmnuiate în cafea şi presărând pulbere de cacao. L-au numit „Tiramisu”, ce poate fi tradus „înveseleşte-mă”.

Curând „Tiramisu” a fost introdus în meniu, însă nu ar fi câștigat faima internațională dacă nu ar fi apărut, pe la 1981, într-o publicație locală gastronomică.

A devenit o emblemă a bucătăriei italiene, adaptat de bucătari din întreaga lume.

De remarcat faptul că familia lui Ado Campeol nu a patentat niciodată dulcele, fapt care, să recunoaștem, l-ar fi făcut obscen de bogat.

Și încă un lucru inedit. Reţeta originală, certificată de Accademia Italiana della Cucina în 2010, este fără alcool, pentru că intenţia era ca acest desert să poată fi consumat şi de copii.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol